Poslovila se je ena največjih igralskih div nekdanje Jugoslavije

Bila je edina jugoslovanska igralka, ki je prejela nagrado na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu. 
Fotografija: Milena Dravić je slovela kot ena največjih igralskih div v nekdanji Jugoslaviji. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Milena Dravić je slovela kot ena največjih igralskih div v nekdanji Jugoslaviji. FOTO: Arhiv Dela

Sinoči je v beograjski bolnišnici umrla ena največjih filmskih, gledaliških in televizijskih igralk s področja nekdanje Jugoslavije Milena Dravić, so sporočili iz srbskega združenja dramskih umetnikov. Stara je bila 78 let.

Dravićeva se je že dlje časa zdravila zaradi težke bolezni. Od smrti soproga Dragana Nikolića, ki je umrl pred dvema letoma in s katerim sta bila poročena več kot 45 let, si igralka ni več opomogla. Nekoč je dejala, da je bil prav on njena prva ljubezen, čeprav je bila pred tem že dvakrat poročena. 

Prelepa plavolaska je slovela kot ena največjih igralskih div v nekdanji skupni državi. Po podatkih IMD je zaigrala v več kot 158 filmih in televizijskih nadaljevankah, odlična je bila tudi na gledališkem odru. Za svoje delo je prejela številne nagrade, od zlate rože na beneškem filmskem festivalu, do 20 zlatih puljskih aren, kar je svojevrsten rekord, in častnega zlatega pečata jugoslovanske kinoteke. 

Ljubiša Samardžić, Milena Dravić in Ali Raner v filmu Peščeni grad Boštjana Hladnika. FOTO: Arhiv Dela 
Ljubiša Samardžić, Milena Dravić in Ali Raner v filmu Peščeni grad Boštjana Hladnika. FOTO: Arhiv Dela 


Od baletke do prejemnice zlate palme v Cannesu


Še kot najstnica je plesala balet in želela postati priznana balerina, nato pa jo je kot srednješolko leta 1959 na eni od naslovnic neke najstniške revije odkril režiser František Čap. Ponudil ji je vlogo v filmu Vrata ostajajo odprta. Ko je nastopila še v nekaj filmih, je bila njena poklicna pot že trdno zakoličena oziroma - zvezda rojena.

Bila je edina jugoslovanska igralka, ki je prejela nagrado na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu, in sicer leta 1980 za glavno žensko vlogo v filmu Posebna vzgoja (Poseban tretman).

Gre za dramo, v ospredju katere je Dr. Ilić, ki dela v bolnici za prisilno zdravljenje alkoholikov. Izvaja svoj »posebni tretman«, ki ga sestavljajo telesne vaje, diete z jabolki, zdravilno delovanje Wagnerjeve glasbe in psihodrame. S skupino šestih pacientov gre na obisk v pivovarno, v kateri je velik problem alkoholizem na delovnem mestu.

Dogodki, ki si sledijo, razkrijejo, da zdravnik izvaja svojo metodo zdravljenja pacientov, da bi lahko izrazil svojo v bistvu despotsko in hipokritsko osebnost. Film je režiral Goran Paskaljević po scenariju Duška Kovačevića.

Bila je edina jugoslovanska igralka, ki je prejela nagrado na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu. FOTO: Arhiv Dela
Bila je edina jugoslovanska igralka, ki je prejela nagrado na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu. FOTO: Arhiv Dela


Dravićeva je bila tudi velika ljubljenka slovenskih režiserjev. Med drugim je z Alijem Ranerjem in Ljubišo Samardžićem zaigrala v filmu Peščeni grad Boštjana Hladnika ter v uspešnicah Ko pride lev, Sedmina, Kozara in številnih drugih. 

Režiserji so ji velikokrat zaupali vloge mater samohranilk, delavk, čeprav se je s svojim velikim talentom lahko zlila praktično s katero koli vlogo. Bila je pionirka, kmetica, tudi ekscentrična junakinja. Največjo prepoznavnost pa so ji kljub vsemu najverjetneje prinesli nastopi v romantičnih filmih ob boku nepozabnega Samardžića. 

Milena Dravič, Rade Šerbedžija, Snežana Nikšič na projekciji filma Sedmina pred tremi leti v Ljubljani. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Milena Dravič, Rade Šerbedžija, Snežana Nikšič na projekciji filma Sedmina pred tremi leti v Ljubljani. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Na večerjo z Alfredom Hitchcockom


Kot prava diva se je pogosto družila s številnimi slavnimi igralci in glasbeniki, kot so Robert De Niro, nepozabna Ava Gardner, Clint Eastwood, tudi John Lennon. Pogosto je večerjala z režiserjem Alfredom Hitchcockom, Lizi Minnelli pa podarila tradicionalne srbske opanke. 

Milena Dravić se je rodila 5. oktobra leta 1940 v Beogradu. Poročena je bila trikrat. Prvič z režiserjem Mladomirom Purišom Đorđevićem, a je njun zakon trajal le leto dni. Med letoma 1966 in 1969 je bila v zakonu z režiserjem Vojislavom Kokanom Rakonjcem, nato pa z igralcem Draganom Nikolićem.

»Spoznala sva se na snemanju Horoskopa. Ona je bila že popularna igralka, jaz sem snemal šele tretji ali četrti film. Takrat sem Mileno Dravić prvič videl v živo,« je v enem izmed intervjujev njuno srečanje opisal Nikolić. »Zasedba je bila sestavljena iz petih velikih moških vlog, ona je bila edina ženska. Na snemanju sva se spoprijateljila, kasneje pa se je med nama rodila ljubezen.«

Njuna poroka je bila izjemno zanimiva. Popularni par si je namreč leta 1971 usodni da izrekel kar med snemanjem novoletnega televizijskega filma. Med pavzo sva imeli eno uro časa, šla na občino in se poročila, je veliki dogodek nekoč opisal Goga Nikolić. Bila sta zgolj onadva in priča, tako da s poroke nista imela niti ene fotografije.

Komentarji: