Princ Harry: Sem neverjetno ponosen na svojo ženo (VIDEO)

Britanci so dočakali težko pričakovanega novega člana kraljeve družine, 3,175 kilograma težkega dečka, ki ga bosta novopečena starša javnosti pokazala v sredo.
Fotografija: Princ Harry je novinarjem sporočil veselo novico. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Princ Harry je novinarjem sporočil veselo novico. FOTO: AFP

Britanski dvor je v vzhičenem razpoloženju, saj je Meghan Markle danes ob 5:26 uri zjutraj rodila zdravega dečka, ki tehta 3,175 kilograma. Novopečena mamica in njen sin se dobro počutita, je sporočil britanski dvor. Vojvodinja Susseška je popadke dobila danes zgodaj zjutraj, princ Harry pa je bil v času poroda ob njeni strani. Otrok je na svet prišel teden dni po roku.Lokacija poroda javnosti ne bo razkrita, poroča CNN, kraljeva družina pa je medtem na twitterju zapisala, da je Meghanina mama Doria Ragland ob svoji hčeri v Frogmore Cottage blizu dvorca Windsor, kjer živita zakonca, iz česar bi lahko sklepali, da je Meghan otroka povila doma.»Sem zelo vesel, da lahko sporočim, da sva z Meghan danes dobila fantka, zelo zdravega fantka. Sem neverjetno ponosen na svojo ženo,« je sporočil vojvoda Susseški.

»To je bila najbolj neverjetna izkušnja, kar sem si jih lahko predstavljal. Neverjetno je, kaj zmore ženska. Oba sva popolnoma navdušena in hvaležna za vso ljubezen in podporo. Bilo je neverjetno, zato sva si želela to deliti z vsemi, je ponosen novopečeni očka, ki je še dodal, da bosta otroka javnosti pokazala v sredo.

»O imenu še vedno razmišljava,« je novinarjem povedal princ Harry. »Otrok se je rodil z zamudo, zato sva imela nekaj več časa za razmislek.«

Kot veleva protokol so pred Buckinghamsko palačo postavili uradno obvestilo o rojstvu novega člana kraljeve družine. FOTO: AFP
Kot veleva protokol so pred Buckinghamsko palačo postavili uradno obvestilo o rojstvu novega člana kraljeve družine. FOTO: AFP


Z veselo novico se lahko mimoidoči seznanijo tudi ob pogledu na stolp BT Tower.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Čestitke novopečenima staršema že dežujejo. Meghanina mama Doria Ragland je »presrečna«, da je postala babica, novega družinskega člana so veseli tudi člani kraljeve družune, vključno s kraljico Elizabeto II. Zakoncema je čestitala tudi britanska premierka Theresa May, vodja opozicije Jeremy Corbyn in številne druge pomembne osebnosti britanske politike in družbe.

Nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama je zakoncema za novorojenca čestitala na twitterju, kjer je zapisala, da sta oba z Barackom navdušena in da komaj čakata, da spoznata njunega sina.

Meghanin oče Thomas Markle, je »ponosen in navdušen ob rojstvu kraljevega otroka«, piše The Sun. »Ponosen sem, da bo moj vnuk rojen v britanski kraljevi dvor in prepričan sem, da bo služil ljudstvu z milostjo, dostojanstvom in častjo,« je dejal.

Res zelo lepe novice danes, iskrene čestitke, je nma twitterju zapisal brat pokojne princese Diane Charles Spencer.Britanci so novega člana kraljeve družine težko pričakovali. FOTO: AFP
Britanci so novega člana kraljeve družine težko pričakovali. FOTO: AFP


Prvorojenec zakoncev je sedmi v vrsti za britanski prestol, in sicer za princem Charlesom, princem Williamom, njegovimi tremi otroki in princem Harryjem. Za kraljico Elizabeto je to osmi pravnuk.

Princ in njegova soproga o svojem naraščaju doslej nista izdala prav veliko, razen tega, da naj bi se rodil konec aprila ali v začetku maja.
 
Harry in Meghan sta se poročila na gradu Windsor maja lani, novica, da pričakujeta otroka, pa je v javnost pricurljala oktobra.

Pravljična poroka princa Harryja in Meghan Markle FOTO: Reuters
Pravljična poroka princa Harryja in Meghan Markle FOTO: Reuters

 

Prvi otrok mešane rase v zgodovini britanske kraljevine


Prve resnejše špekulacije o prihajajočem novem članu kraljeve družine so se pojavile v petek, ko je Harry odpovedal obisk Amsterdama. Dojenček kot prvi otrok mešane rase v zgodovini britanske kraljevine na tako visokem kandidatnem položaju za prestol po mnenju mnogih prinaša prelomen trenutek v zgodovini britanske monarhije. Za prelomno so označevali že poroko njegovih staršev, britanskega princa z Američanko afroameriških korenin, pred skoraj natanko letom dni. Kraljeva biografinja Claudia Joseph prepričana »da je dojenček, zgodovinsko gledano, zelo pomemben«, temu mnenju se pridružuje tudi urednica revije Majesty Ingrid Seward. »Da bo monarhija preživela, se mora prilagoditi časom in to je ena od razvojnih poti, da postane bolj uglašena z multirasno družbo, v kateri živimo danes,« je izjavila še pred njegovim rojstvom. A temnopolti profesor sociologije dr. Kehinde Andrews na mestni univerzi Birmingham, ki se ukvarja z rasnimi temami, je manj optimističen glede njegovega pomena k večji rasni enakosti.

Rodil se je deček. FOTO: AFP
Rodil se je deček. FOTO: AFP


Proti koncu leta 2016, ko sta Harry in Meghan razkrila, da sta par, je bil Harry deležen le redkih očitkov oziroma rasnih podtonov v medijih. Eden od komentatorjev je celo zapisal, kako bo Meghan prinesla »bogat in eksotičen DNK« Windsorjem. A ne gre pozabiti, da je bila Meghan v zadnjih mesecih deležna ne samo pozornosti zaradi bližajočega se poroda, ampak tudi seksističnih in rasističnih žalitev na družbenih omrežjih, tako da se je v njen bran (pa tudi v bran njene svakinje Kate Middleton, prav tako seksistične tarče) postavila Kensingtonska palača. Pozvali so sledilce na družabnih omrežjih, naj pokažejo »spoštljivost in prijaznost«, ter dodali, da prepovedujejo kakršnekoli »opolzke, napadalne, grozeče, zlobne in sovražne ter diskriminatorne komentarje«. Meghan je med drugim povedala, da ničesar ne bere, ne časopisov ne twitterja, saj da je tako bolj varno.

Zakonca sta že aprila najavila, da bosta vse v zvezi z rojstvom zadržala zase. Po pisanju Guardiana tako zaradi Harryjevih izkušenj z mediji kot tudi ne ravno zglednega odnosa Meghan s svojim očetom Thomasom Marklom, ki ni spoznal niti svojega zeta.
 

Malo verjetno, da bo kdaj postal kralj


Neznane podrobnosti so bile svojevrsten izziv za kraljeve komentatorje, toda mediji so si branost in gledanost vendarle zviševali s ponavljanjem bolj ali manj znanega. Da si Meghan želi prelomiti kraljevo tradicijo in da si želi roditi doma ob pomoči dule, nazadnje s špekulacijami že sredi aprila, da je otrok morebiti že privekal na svet. Kje in kako je v resnici rodila, še ni pricurljalo v javnost. Jasno sta povedala, da se tudi ne bosta fotografirala na stopnicah porodnišnice z novorojenčkom, kot sta to storila princ William in njegova žena Kate ob rojstvu vseh svojih treh otrok. Kar gre pripisati razumevanju, da njun prvorojenec ni neposredni kandidat za prestol in da je zelo malo verjetno, da bo kdaj postal kralj. To dejstvo dopušča tudi več svobode glede izbire imena, zato imata možnost, da se določita za kakšno manj tradicionalno. Med morebitnimi imeni, ki so danes najvišje kotirala, so James, Arthur, Philip in Albert.
 

Dvojno državljanstvo


Kot otrok Američanke in Britanca je upravičen do dvojnega državljanstva, a zgolj z rojstvom še ni pridobil naziva njegovo visočanstvo ali princ, temveč bo njegovo nazivanje odvisno od kraljice, ki pa bo po pisanju Guardiana gotovo upoštevala tudi želje para. Kraljičina hči, princesa Ana, denimo, se je za svoja otroka odrekla kraljevih nazivov, toda hčerki njenega sina, princa Andrewa sta princesi.

Priložnostni medvedek kremne barve, ki so ga kot uradni spominek v počastitev prihoda tega kraljevega dojenčka v omejeni seriji ročno izdelali v tradicionalni delavnici Merrythought v Shropshiru kot uradni spominek in je stal 125 funtov, je že razprodan. Glede na to, kako vojvodinja zvišuje prodajo oblačil, ki si jih nadene, gre v naslednjih tednih oziroma takoj, ko se bo izvedelo, kaj nosi novorojenček in s čim je pokrit, enako dogodilo tudi trgovinam, ki ponujajo otroška oblačilca. Par pa je vsem tistim, ki želijo izkazati dobre želje na čast njunemu prvorojencu, naročil, naj donirajo štirim dobrodelnim organizacijam – Lunchbox Fund, Well Child, Baby2Baby in Little Village. A kljub sveži, mešani krvi britanska kraljevina ostaja v rokah monarhinje in s prestolonaslednikom, ki imata najdaljša staža v zgodovini.

Pravljična poroka princa Harryja in Meghan Markle FOTO: Reuters
Pravljična poroka princa Harryja in Meghan Markle FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...