Rešilni gol posvetil očetu

Zloglasni komunistični gverilci naj bi očeta kolumbijskega vezista ugrabili po pomoti.
Fotografija: Ugrabitelje roti, naj izpustijo očeta, tudi z napisom na majici.

Foto Peter Cziborra/Reuters
Odpri galerijo
Ugrabitelje roti, naj izpustijo očeta, tudi z napisom na majici. Foto Peter Cziborra/Reuters

Eden od najboljših nogometnih klubov v Angliji in širše, sloviti Liverpool, je bil v nedeljo samo korak od poraza na gostovanju pri enem od slabših klubov v prvi ligi Luton Town iz istoimenskega mesta severno od Londona. Luton se sicer redno seli med prvo in nižjimi angleškimi ligami. Veliki Liverpool je nekaj minut pred koncem zaostajal za gol, ko je trener Jürgen Klopp s klopi poklical Luisa Díaza. Kolumbijski vezist je Liverpoolu rešil večer, ko je v 95. minuti zabil gol za izenačenje. Posvetil ga je očetu, prav tako Luisu Díazu, in hkrati zaprosil njegove ugrabitelje, naj ga izpustijo.

Latinska Amerika je na splošno notorična po ugrabitvah in izsiljevanju odkupnin. S tem se ukvarjajo predvsem mafijci, pa tudi uporniške skupine takšnih in drugačnih političnih usmeritev. Díazove starše je 28. oktobra v tropskem mestu Barrancas na meji z Venezuelo ugrabila Ejército de Liberación Nacional (Narodnoosvobodilna vojska, ELN), ki se zavzema za uvedbo marksistično-leninističnega političnega sistema, hkrati pa zagovarja v Latinski Ameriki nekoč zelo vplivno teologijo osvoboditve; veliko njenih borcev in voditeljev je (bilo) duhovnikov nižjega ranga. Številne države, med njimi seveda Kolumbija, pa tudi ZDA in Evropska unija, ELN uvrščajo med teroristične organizacije.

Ker se morajo borci za novi svet nekako financirati, se skupina ukvarja s pestro kriminalno dejavnostjo. Med drugim s trgovino z mamili, izsiljevanjem naftnih podjetij, ki delujejo v Kolumbiji, in ugrabitvami oziroma odkupninami za ugrabljene. Zanimivo je, da Díazovih staršev, mamo so rešili že nekaj ur po ugrabitvi, menda niso ugrabili, da bi izsiljevali njunega 26-letnega sina nogometaša. Vodja skupine je namreč v soboto sporočil, da so ju ugrabili po pomoti.

Ker očeta še niso izpustili, je sin v nedeljo, ko je dosegel pomemben zadetek za Liverpool, dvignil majico, pod katero je imel oblečeno še eno z napisom Svoboda za očeta. V pisnem pozivu je ELN rotil, naj ga izpustijo čim prej, saj je celotno sorodstvo obupano. Díaz mlajši je eden od najboljših kolumbijskih nogometašev. Od leta 2018 je reprezentant, leto pozneje je šel v Evropo. Prva tri leta je igral za portugalski Porto, lani je za menda 45 milijonov evrov podpisal petletno pogodbo z Liverpoolom. Če bo ELN vendarle zahtevala odkupnino za očeta, jo bo lahko plačal.

Komentarji: