Temačen konec v svetu mode

Pretreseni odzivi ob samomoru modne oblikovalke Kate Spade.
Fotografija: Mnoge je razveseljevala s torbicami živahnih barv in pisanim tekstilom. FOTO: AP
Odpri galerijo
Mnoge je razveseljevala s torbicami živahnih barv in pisanim tekstilom. FOTO: AP

Modni svet in številne znane osebnosti se na družabnih omrežjih v presežnikih poslavljajo od Kate Spade, svetovno znane modne oblikovalke, ki je pri 55 letih naredila samomor. Za njo žalujeta tudi njen mož in 13-letna hčerka.

Mnogi ne morejo verjeti, da se je ravno ženska, ki je mnoge razveseljevala s torbicami živahnih barv in pisanim tekstilom, odločila za tako temačen konec. Našli so jo v njenem newyorškem stanovanju, ob njej pa poslovilno pismo, namenjeno hčerki. Kot se rado dogaja, se tudi njena javna podoba, ki je vedno izžarevala veselo osebnost, ne sklada z njeno odločitvijo, da si vzame življenje.

Na tragični dogodek so se odzvale številne znane osebnosti, med njimi tudi modna kraljica Anna Wintour, urednica revije Vogue, ki je v dolgem pismu izpostavila predvsem to, da je bila Kate očarljiva oseba s smislom za humor, ki je zelo dobro razumela, kaj si ženske želijo. Menda se v nekem obdobju ni bilo mogoče sprehoditi po New Yorku ne da bi opazil kakšno od njenih torbic. Za mnoge je imeti torbico Kate Spade pomenilo, da so uspele tudi poklicno.

Svoje misli o njej so z javnostjo delili tudi Reese Witherspoon, Lena Dunham, Kenneth Cole, Kristin Davis. Chelsea Clinton, hčerka nekdanjega predsednika ZDA, je na twitterju zapisala, da ji je prvo torbico Kate Spade podarila babica in jo ima še vedno. Oglasila se je tudi hčerka sedanjega predsednika, Ivanka Trump.

Svojo oblikovalsko linijo, ki jo je poimenovala Kate Spade New York, je ustanovila leta 1993, pred tem je delala kot urednica pri modni reviji Mademoiselle. »Ni bilo ravno običajno, da bi urednica pustila službo in začela s torbicami. Bila je res pred svojim časom,« se spominja eden njenih nekdanjih sodelavcev, novinarjev.  V ZDA je trenutno 140 trgovin Kate Spade, po vsem svetu pa 175. Čeprav sta se z možem in soustanoviteljem podjetja svoj delež prodala že pred leti, bo njen pečat ostal za vedno.

Komentarji: