Umrl je Ray Sawyer, »gusar« in zlati glas zasedbe Dr. Hook

Čeprav na začetku ni bil glavni vokalist, je hitro postal najbolj prepoznan član zasedbe, predvsem po zaslugi zaradi zunanjega videza.
Fotografija: Ray Sawyer je bil perpoznaven po črni prevezi čez oči in kavbojskem klobuku. FOTO: Rolling Stone
Odpri galerijo
Ray Sawyer je bil perpoznaven po črni prevezi čez oči in kavbojskem klobuku. FOTO: Rolling Stone

Na zadnji dan novega leta je hudi bolezni podlegel Ray Sawyer,  legendarni »gusar«, zlati glas zasedbe Dr. Hook & the Medicine Show v času, ko je bila skupina na vrhuncu prepoznavnosti. Umrl je v Daytoni na Floridi, potem ko je bil že dlje časa hudo bolan. Star je bil 81 let. 

Skupina Dr. Hook, poleg Sawyerja so bili v njej še Dennis Locorriere, Billy Francis in George Cummings, je bila v 70. letih prejšnjega stoletja poznana predvsem po hitih When You're in Love with a Beautiful Woman, ki je leta 1979 zasedel prvo mesto na britanski lestvici hitov, in po skladbi Sylvia's Mother.

Sawyer je dve leti, preden se je pridružil skupini, preživel hudo prometno nesrečo, v kateri je izgubil oko. Čeprav na začetku ni bil glavni vokalist, je hitro postal najbolj prepoznan član zasedbe, predvsem po zaslugi zaradi zunanjega videza – črne preveze čez oko in kavbojskega klobuka.Leta 1972 je prevzel mesto glavnega pevca in posnel hit Cover of the Rolling Stone, skladbo o (minljivi) slavi in uspehu. Največje vznemirjenje, ki ga nikoli nismo spoznali, je, ko svojo sliko zagledaš na naslovnici revije Rolling Stone, so glasbeniki vrteli stihe v omenjenem hitu. Ni jim bilo treba dolgo čakati, da so se sanje izpolnile.

Leta 1973 so zares pristali na naslovnici znamenite glasbene revije. Sicer v obliki karikature, a člani so bili kljub temu navdušeni. »Tam je bil majhen neznan bend iz Alabame in urednike vabil, da ga uvrstijo na naslovnico. In nazadnje so to tudi storili,« je dejal Sawyer kasneje v enem od intervjujev. »Izpolnile so se nam sanje.«Ray Sawyer je skupino zapustil leta 1981, potem ko so izdali devet albumov, da bi nadaljeval s samostojno glasbeno kariero, a je večino časa preživel na turnejah s spremljevalno zasedbo Dr. Hook feat. Ray Sawyer. Odre je zapustil in se upokojil komaj tri leta nazaj, poroča Guardian

Dennis Locorriere, kot omenjeno eden od soustanoviteljev zasedbe Dr. Hook, je ob prijateljevi smrti povedal, da se s Sawyerjem sicer že več let nista slišala, vendar to ne izbriše dejstva, da je bil »eden od mojih najboljših prijateljev, s katerim sva si delila številne pomembne trenutke v življenju«.

Oboževalci skupine Dr. Hook so članom Sawyerjeve družine po družbenih omrežjih že izrazili sožalja in sočutje.

Komentarji: