Umrl legendarni sovjetski vohun Aleksej Botjan

Ruski predsednik Putin je izrazil sožalje ob njegovi smrti in dejal, da je vedno občudoval njegovo »drznost, domoljubje in pogum.«
Fotografija: Botjan se je po napadu nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo se je pridružil sovjetski varnostno-obveščevalni službi NKVD. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Botjan se je po napadu nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo se je pridružil sovjetski varnostno-obveščevalni službi NKVD. FOTO: Wikipedia

Ruska vojaška obveščevalna služba je včeraj sporočila, da je umrl legendarni sovjetski vohun Aleksej Botjan, ki je v ponedeljek praznoval 103. rojstni dan. Za Ruse je Botjan junak, ki je poljsko mesto Krakov rešil pred nacisti, medtem ko Poljaki oporekajo moskovski različici dogodkov.

Poročnik Aljoša, kot ga je poimenovalo lokalno prebivalstvo, je pomagal razstreliti skladišče orožja, v katerem je bil tudi eksploziv, ki so ga nacisti nameravali uporabiti za uničenje jezu in potop Krakova.


Najvišje odlikovanje za pogum pred sovražnikom


Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje ob njegovi smrti in dejal, da je vedno občudoval »drznost, domoljubje in pogum« Botjana. Leta 2007 ga je Putin odlikoval z najvišjim ruskim odlikovanjem, junakom Rusije. Najvišje vojaško odlikovanje za pogum pred sovražnikom, virtuti militari, je Botjanu podelila tudi Poljska, kljub temu, da mu poljske postkomunistične oblasti v svoji propagandi niso namenile ključne vloge.


V uradnih poročilih nadomestil ukrajinskega vohuna


»Poljski zgodovinarji so pod vprašaj postavili rusko različico dogodkov, ki se je pojavila s prihodom Vladimirja Putina na oblast,« je ob stotem Botjanovem rojstnem dnevu zapisal poljski dnevnik Rzeczpospolitika. Po poročanju časnika Gazete Wyborcza, naj bi v ruskih uradnih poročilih Botjan nadomestil drugega sovjetskega vohuna, Ukrajinca Jevgena Berezniaka, ki so ga prav tako slavili zaradi vloge pri rešitvi Krakova.

Botjan se je rodil leta 1917. Odraščal je na vasi na Poljskem, ki je sedaj del Belorusije. Ob začetku druge svetovne vojne leta 1939 je bil član protizračne obrambe poljske vojske. Potem, ko se je njegova enota predala vojski tedanje Sovjetske zveze, se je pridružil rdeči armadi in postal tudi državljan Sovjetske zveze.

Po napadu nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo leta 1941 se je pridružil sovjetski varnostno-obveščevalni službi NKVD in se izuril za vohunske operacije za sovražnikovo črto. Septembra 1943 je bil na čelu operacije v ukrajinskem mestu Ovruč, v kateri je bilo ubitih približno 80 nacističnih častnikov. Po koncu druge svetovne vojne je Botjan delal kot vohun na misijah v tujini.

Preberite še:

Komentarji: