Grozljiva prenova zgodovinske skulpture

Obraz svetega Jurija iz 16. stoletja je zdaj rožnat, preveč svetle barve so uporabili tudi pri vsem drugem.
Fotografija: Sveti Jurij iz španskega mesteca Estella je povsem neprepoznaven. FOTO: ACRE
Odpri galerijo
Sveti Jurij iz španskega mesteca Estella je povsem neprepoznaven. FOTO: ACRE

Madrid – Nameni so bili dobri, izvedba katastrofalna. V severovzhodnem španskem mestecu Estella so v cerkvi želeli obnoviti leseno skulpturo svetega Jurija, toda po prenovi je nekdanja umetnina povsem iznakažena.

Obraz svetega Jurija iz 16. stoletja je zdaj rožnat, preveč svetle barve so uporabili tudi pri vsem drugem. »Takšnih napadov na kulturno dediščino ne smemo več dopuščati,« so povedali v španskem združenju za ohranjanje umetnosti (ACRE). »Več kot očitno je, da primanjkuje strokovnjakov za tovrstno delo,« so še pristavili.
 

Jezen tudi župan


Oglasil se je tudi duhovnik iz Estelle. Hotel je, da skulpturo zgolj očistijo, a ne tudi prebarvajo. Še posebno jezen je župan Koldo Leoz: »Nihče nas ni obvestil o načrtih prenove. Uporabili so povsem napačno barvo, zato je verjetno uničena tudi prvotna barva.«Prenovo je opravila skupina Karmacolor, ki je potem objavila video na facebooku, a ga kmalu zatem tudi umaknila, saj so dobili številne posmehljive in zgrožene komentarje.

Leta 2012 so iznakazili tudi fresko Jezusa Kristusa <em>Ecce Homo</em> v mestecu Borja. FOTO: AFP
Leta 2012 so iznakazili tudi fresko Jezusa Kristusa Ecce Homo v mestecu Borja. FOTO: AFP

 

Žrtev nespretnih rok tudi Jezus Kristus


Severni del Španije je očitno preklet prostor za prenavljaje umetnin, saj so leta 2012 iznakazili tudi fresko Jezusa Kristusa Ecce Homo v mestecu Borja. Ponesrečeno obnovo je izvedla tedaj 82-letna domačinka Cecilia Gimenez, ljubiteljska slikarka in zvesta faranka, ki je Jezusa Kristusa nehote preobrazila v povsem neprepoznavno podobo. Cerkvica v Borji je potem postala priljubljena turistična točka.

Komentarji: