Jesen, ko smo začeli iskati novo Matejo Svet

Za nepreklicno slovo od belih strmin se je poleti 1990 odločila naša do takrat najboljša smučarka.
Fotografija: Kot da nikoli nismo zares verjeli Mateji Svet, da se je pri 22 letih naveličala smučanja in si zaželela nečesa novega. Foto Igor Modic
Odpri galerijo
Kot da nikoli nismo zares verjeli Mateji Svet, da se je pri 22 letih naveličala smučanja in si zaželela nečesa novega. Foto Igor Modic

Prvega junija 1990 se je od tekmovalnega smučanja poslovila Mateja Svet. Naša do takrat najboljša smučarka še ni imela 22 let, svojo odločitev je sporočila v prostorih Televizije Slovenija, obkrožena z novinarji in svojimi športnimi kolegi. V osmih tekmovalnih sezonah je bila sedemkrat zmagovalka tekem svetovnega pokala ter nosilka šestih medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Smučarski svet brez Mateje ne bo več enak, je nepričakovano novico pospremil Delov novinar.

Svetova, ki smo jo postavljali ob bok dosežkom Bojan Križaja, je povedala, da nepreklicno odhaja, ker bi rada končala srednjo šolo in ustanovila podjetje. »Zavedam se, da je smučanje vse, kar znam. In rada bi se naučila tudi drugih stvari.« Da, bila so tudi nesoglasja, a odhaja sporazumno, je še povedala. »Edini razlog za moj odhod je zasičenost. Spoznanje, da teh naporov in stresov preprosto ne morem več prenašati.« Njena kolegica ji je predala šopek rož, smučarski delavci pa so bili v težavah. Vsi načrti o zmagah in kolajnah so se razblinili čez noč. Moška reprezentanca je bila v krizi, ženska v ne tako dobri formi in nekatere članice tudi s poškodbami, tik pred novo smučarsko sezono je bilo jasno, da vrhunskih rezultatov ne bo, kar bi se lahko poznalo v akciji Podarim – dobim, v kateri smo zbirali sredstva za vrhunski šport.
 

Dvomi in teorije


Poleg tega so vsi po tihem dvomili o argumentih smučarke, ki je sicer poudarjala osebno odločitev. Toda dvom je ostal. Primerjali so jo z najstniškimi športnimi zvezdami v Jugoslaviji, zaslužkih, ki bi jih lahko imela, če bi še tekmovala, spomnili so na nesoglasja glede sponzorjev, ki bi lahko bila tudi vzrok za njen odhod. Mnogi so ob tako pomembnem trenutku za slovensko (takrat tudi še jugoslovansko) smučanje pogrešali navzočnost direktorja alpskih reprezentanc Toneta Vogrinca. Menda je bil na Dunaju, Dunaj pa tudi takrat ne na koncu sveta.

In medtem ko se je slovenski narod pripravljal na odločilen trenutek v svoji zgodovini – na decembrski plebiscit, je slovenski smučarski šport začel iskati novo Matejo Svet. Takoj je bilo jasno, da to ne bo lahko. Tina Maze je v svetovni pokal prišla šele čez devet let. Zakaj je Svetova zapustila smučanje, še zdaj ni popolnoma jasno. Kot da nikoli nismo zares verjeli njenim besedam, da se je naveličala in si zaželela nečesa novega.

Komentarji: