Kdo so mladenke in mladeniči, ki spreminjajo Evropo?

Revija Forbes je objavila evropsko verzijo lestvice 30 under 30 – tridesetih najuspešnejših Evropejcev, ki še niso zakorakali v četrto desetletje.
Fotografija: Med ambasadorji so večinoma (so)ustanovitelji različnih podjetij, med njimi pa sta se znašli še pevka Jess Glynne in igralka Anya Taylor-Joy (na fotografiji). FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
Med ambasadorji so večinoma (so)ustanovitelji različnih podjetij, med njimi pa sta se znašli še pevka Jess Glynne in igralka Anya Taylor-Joy (na fotografiji). FOTO: Toby Melville/Reuters

Na mladih svet stoji, pravi dobro znani pregovor: kdo drug bo spreminjal svet, če ne tisti, ki imajo še skoraj vse življenje pred seboj. Zato je vselej zanimivo pogledati, kdo so mladi (konkretno: do trideset let stari) nadobudneži in uspešneži, o katerih strokovnjaki domnevajo, da ključno zaznamujejo svoje področje.

Revija Forbes slovi po svojih lestvicah, najbrž najbolj znana je tista z najbogatejšimi ljudmi. Saj veste, »Forbes premoženje Billa Gatesa ocenjuje na …«. V torek je ta ameriška revija četrtič v zgodovini objavila evropsko verzijo lestvice 30 under 30 – tridesetih najuspešnejših Evropejcev, ki še niso zakorakali v četrto desetletje. Pravzaprav gre za tristo Evropejcev, saj je Forbes mlade, ki spreminjajo svet, razvrstil v deset kategorij.

V vsaki so izbrali enega ali dva ambasadorja, ki bosta na fotografiji v naslednjem Forbesu, ki bo izšel 28. februarja. To so večinoma (so)ustanovitelji različnih podjetij, med njimi pa sta se znašla še pevka Jess Glynne in igralka Anya Taylor-Joy.



Med najvplivnejšimi ljudmi v svetu športa in iger niso le vrhunski nogometaši (na seznamu je Antoine Griezmann) in drugi »tradicionalni« športniki, temveč tudi gamerji, denimo Carlos Rodriguez, ustanovitelj podjetja G2 Esports.

Na seznamu je tudi francoski napadalec Antoine Griezmann. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Na seznamu je tudi francoski napadalec Antoine Griezmann. FOTO: Charles Platiau/Reuters


Leta 2016, ko so prvič naredili lestvico za Evropo, je ambasadorka za tehnologijo postala Slovenka Urška Sršen, soustanoviteljica podjetja Bellabeat, ki izdeluje pametni nakit, ki spremlja aktivnosti organizma, kot sta stres in menstrualni cikel.

Poleg tega da gre za mlade, kreativne, inovativne in uspešne ljudi na svojih področjih, ni znano, kakšni so kriteriji razvrščanja. V vsaki kategoriji je Forbes izbral tri ocenjevalce, ki so odločili, kdo spada med omenjeno trideseterico. Med njimi so bila nekatera znana imena, na področju umetnosti in kulture je, denimo, sodelovala Marina Abramović.

Komentarji: