Kraljičin podpornik, kraljičina moč

Jutrišnje slovo od vojvode edinburškega bo v ožjem krogu, prenašale pa ga bodo televizijske postaje po vsem svetu.
Fotografija: Mlada družina s princem Edwardom v vozičku. FOTO: Royal.uk
 
Odpri galerijo
Mlada družina s princem Edwardom v vozičku. FOTO: Royal.uk  

Spoznala sta se že kot otroka leta 1934 na poroki grške princese Marine in vojvode kentskega in se pogosto srečevala na prireditvah in kraljevih dogodkih. Poročila sta se 20. novembra 1947 v Westminstrski opatiji, v večni spomin pa fotografirala v Buckinghamski palači.

Kraljica Elizabeta II. in njen mož, vojvoda edinburški, sta nanizala več kot 73 let zakonskega življenja. Princ je kot soprog in podpornik monarhinje že leta 2009 v tej vlogi po letih presegel prejšnjo rekorderko Charlotte, ženo kralja Jurija III. Z uradnih dolžnosti je sestopil šele pred štirimi leti.Že pred poroko se je moral odpovedati nazivu danskega in grškega princa, se iz grške pravoslavne vere spreobrniti v anglikansko, postal je tudi britanski državljan. Kralj mu je ob poroki podelil naziv njegove kraljeve visokosti in ga imenoval za vojvodo edinburškega.
Ko je leta 1952 princesa postala kraljica Elizabeta II., je opustil službo v mornarici in (p)ostal le princ. Kraljica se je možu ob zlati obletnici poroke javno zahvalila v govoru z besedami: »Komplimentov ne sprejema zlahka, vendar je bil preprosto moja moč in je v vseh teh letih to tudi ostal, jaz in njegova družina ter ta in številne druge države pa mu dolgujemo več, kot bi sam kdaj zahteval.«

73 let zakonskega življenja in služenja monrahiji. FOTO: Royal.uk<br />
 
73 let zakonskega življenja in služenja monrahiji. FOTO: Royal.uk
 


Ko je kraljica praznovala 39. rojstni dan, je bila družina že izpopolnjena s šestim članom, princem Edwardom.

Potem ko je princ Filip v drugi polovici 50. let obiskal Antartiko, je za eno svojih poslanstev vzel tudi ozaveščanje ljudi o človekovem vplivu na okolje. Bil je prvi predsednik britanske izpostave Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) od njene ustanovitve leta 1961 do 1982, do leta 1966 mednarodni predsednik in do smrti zaslužni predsednik.

Bil je strasten zagovornik narave. FOTO: Royal.uk
Bil je strasten zagovornik narave. FOTO: Royal.uk


Na posestvu gradu Balmoral leta 1972 sta s soprogo praznovala srebrno obletnico poroke. Menda je princ Filip mlado princeso Elizabeto zasnubil prav na tem gradu v Škotskem višavju.

Na posestvu Balmoral leta 1972. FOTO: Royal.uk
Na posestvu Balmoral leta 1972. FOTO: Royal.uk


Kraljevemu paru se je leto dni po poroki rodil princ Charles, dve leti pozneje hči Anne. Družina se je z Andrewom in Edwardom povečala šele desetletje pozneje.

Filip, Elizabeta, Charles in Anne. FOTO: Royal.uk<br />
 
Filip, Elizabeta, Charles in Anne. FOTO: Royal.uk
 
Elizabeta in Filip sta bila daljna sorodnika. Elizabetin oče je bil pravnuk kraljice Viktorije, Filipova mati, princesa Alice, pa Viktorijina pravnukinja. V sorodu sta bila tudi po pradedku, danskem kralju Kristijanu IX.

Dolgoletna zakonca, daljna sorodnika. FOTO: Royal.uk<br />
 
Dolgoletna zakonca, daljna sorodnika. FOTO: Royal.uk
 


Princ Charles se je kot deček svojega očeta, ki je zagovarjal špartansko vzgojo, bal, ob javnih grajah je planil v jok in ga je bilo strah, da bi bil označen kot šleva. Princ Filip je o njunem odnosu dejal: »On je romantik, jaz sem pragmatik, kar pomeni, da stvari vidiva drugače.« Očetu najbolj podobna po temperamentu naj bi bila princesa Anne.

Oče in sin, pragmatik in romantik. FOTO: Royal.uk<br />
<br />
 
Oče in sin, pragmatik in romantik. FOTO: Royal.uk

 


 »Kot vse družine smo pri odraščanju otrok šli skozi vse mogoče užitke in skrbi,« je dejal princ Filip ob 50-letnici svojega zakona. Na fotografiji ob krstu svoje pravnukinje, princese Charlotte.

Vse srečne družine so si podobne, je zapisal že Tolstoj. FOTO: Royal.uk<br />
<br />
 
Vse srečne družine so si podobne, je zapisal že Tolstoj. FOTO: Royal.uk

 


Vojvodo edinburškega je opazovanje ptic pritegnilo leta 1956, ko je na kraljevi ladji Britannia prepotoval južni Pacifik med Novo Zelandijo in Antarktiko. Opazoval jih je tudi pri vseh poznejših potovanjih po svetu in jih pogosto fotografiral. Od leta 1987 je bil predsednik britanske organizacije za ornitologijo.

Princ je bil tudi strasten opazovalec ptic. FOTO: Royal.uk<br />
 
Princ je bil tudi strasten opazovalec ptic. FOTO: Royal.uk
 


Kraljeva družina je te dni v spomin na pokojnega princa na svojih družbenih profilih delila fotografijo iz leta 2018 s kraljico in sedmimi pravnuki na gradu Balmoral. Prejšnji mesec je par po zaslugi vnukinje Zare Tindall dobil še desetega pravnuka Lucasa Philipa.

Kraljevi par s pravnuki pred tremi leti. FOTO: Royal.uk<br />
 
Kraljevi par s pravnuki pred tremi leti. FOTO: Royal.uk
 

Komentarji: