Marsovci prihajajo

Skoraj dve tretjini Američanov verjame, da na drugih planetih obstaja inteligentno življenje, 45 odstotkov pa, da so marsovci že bili na Zemlji.
Fotografija: Mars FOTO: Nasa Reuters
Odpri galerijo
Mars FOTO: Nasa Reuters

Kako bi letošnje obupno leto komentirali iz vesolja? Dobrohotna inteligentna nezemeljska bitja bi najbrž sočustvovala z našim trpljenjem zaradi pandemije, morda bi se jim zdeli kot mravlje v mravljišču, na katero je stopila težka človekova noga in si mrzlično prizadevajo, da bi ponovno vzpostavile red. Enim se posreči, drugim ne. Že David Bowie je pel o Starmanu na nebu, ki bi nas rad srečal, a se boji, da bi se nam zaradi njega zmešalo.

Po Ipsosu skoraj dve tretjini Američanov verjame, da na drugih planetih obstaja inteligentno življenje, 45 odstotkov pa, da so marsovci že bili na Zemlji. To možnost naj bi si kmalu natančneje ogledal tudi predsednik Donald Trump, ki v nedavnem televizijskem intervjuju ni potrdil vojaškega preučevanja NLP, o katerih so poročali nekateri vojaški in drugi piloti, a ga tudi ni zanikal. Poleti je izjavil, da so to zanimive ugotovitve, a da še ne bo govoril o njih. Domišljija mnogih je skočila do neba. Še pred Trumpom je o neznanih letečih predmetih govoril nekdanji demokratski senator Harry Reid, ki verjame, da vlada skriva marsikaj. Nekdanji voditelj senat­ne večine je med službovanjem spodbudil ustanovitev nekdanjega pentagonskega programa za identifikacijo groženj iz vesolja.

image_alt
Je življenje tudi drugod našlo pot?


Ameriški znanstveniki pa verjamejo, da so našli prvotno snov življenja na Zemlji. Metabolizem in s tem energijo naj bi v milijarde let stari primordialni juhi ustvarila reakcija med kemikalijama glioksilat in piruvat, so sporočili z univerze Firman in raziskovalnega inštituta Scripps. S preprosto reakcijo s pomočjo tople vode naj bi bilo mogoče najpreprostejša znamenja življenja opazovati že v osnovni šoli. Kaj pa naša odgovornost za življenje, ki se je razvilo iz te ali kakšne druge primordialne juhe? Bowiejev Starman je govoril, naj ne uničujemo, saj je vedel, da je to, kar imamo, vredno živeti.

Komentarji: