Namigi prireditev: Animateka, Matija Dedić in Trio con Brio

Začenja se 16. festival animiranega filma, Big  Bandu se bo v Cankarjevem domu tokrat pridružil priznani hrvaški pianist, v Novi Gorici pa ened izmed dveh nastopov klavirskega tria iz Danske v Sloveniji.
Fotografija: Animateka 2019 Foto Animateka
Odpri galerijo
Animateka 2019 Foto Animateka

Ponedeljek, 2. decembra


FILM
 

Animateka 2019


Več prizorišč, Ljubljana, od 11. ure

Mednarodni festival animiranega filma Animateka se bo letos odvil že šestnajstič in v sedmih dneh programa od jutra do večera ponudil izbor najboljših sodobnih animiranih filmov z vsega sveta ter kopico spremljevalnih dogodkov. V programu Baltik na obisku bo na ogled retrospektiva treh držav, katerih kratki in celovečerni animirani filmi so zaradi značilnega sloga zlahka prepoznavni: Litve, Latvije in Estonije. Celovečercev je sicer na festivalu kar 12, poleg baltskih Kamenje v mojih žepih, Jakob, Mimi in govoeči psi ter Away bodo na ogled tudi Funan, Slavna medvedja zasedba Sicilije, Buñuel v labirintu želv, Maronino fantastično popotovanje in Lastovke iz Kabula.

Velik del programa je posvečen družinam in otrokom, izključno odraslo publiko pa v kino vabita dva tekmovalna programa, Jagodni izbori najboljših svetovnih animacij, številne posebne predstavitve ter seveda petkov nočni program temačnih kratkih Samo za odrasle.

GLASBA


Big Band RTV Slovenija in Matija Dedić


Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana, ob 20. uri

Matija Dedić Foto Arhiv Cd
Matija Dedić Foto Arhiv Cd


Big Band RTV Slovenija bo gostil največjega mednarodno priznanega hrvaškega jazzovskega pianističnega virtuoza Matijo Dedića, sina glasbenih legend Gabi Novak in Arsena Dedića ter dobitnika več kot petindvajsetih nagrad porin.

Dedić bo predstavil svoje avtorske skladbe, ki jih bo za big band priredil dirigent Tadej Tomšič. Večer bo popestril zrel jazzovski glas Jadranke Juras, s katero je nacionalni jazzovski orkester odmevno sodeloval leta 2016.


GLASBA
 

Trio con Brio Copenhagen


Kulturni dom Nova Gorica, Velika dvorana, ob 20.15

Trio con Brio København<br />
Foto Cd
Trio con Brio København
Foto Cd


Trio con Brio Copenhagen, eden najboljših svetovnih klavirskih triov, je praznoval svojo dvajseto obletnico. Sestav, ki združuje v Koreji rojeni sestri, violončelistko Soo-Kyung Hong in violinistko Soo-Jin Hong, ter danskega pianista Jensa Elvekjaerja, si je s svojim svežim in sodobnim pristopom k tradicionalnemu repertoarju hitro pridobili svetovni sloves. Osvojil je skoraj vsa velika tekmovanja za klavirski trio ter nastopil na prestižnih koncertnih odrih, kot so Carnegie Hall, Lincoln Center, Wigmore Hall, Berlin Pierre Boulez-Saal in Concertgebouw.

Trio igra tudi osrednjo vlogo na živahni sodobni skandinavski glasbeni sceni, saj naroča in izvaja skladbe pomembnih sodobnih skladateljev. V sredo bo Trio con Brio Copenhagen nastopil še v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Komentarji: