Namigi prireditev: balet Pepelka, drama Alice v postelji in Svetlopisani dnevi

Premieri v ljubljanski Drami in SNG Maribor, v Kranju so v znamenju fotografskega festivala.
Fotografija: Balet Pepelka. FOTO: Tiberiu Marta
Odpri galerijo
Balet Pepelka. FOTO: Tiberiu Marta

Petek, 8. november


BALET
 

Pepelka


Velika dvorana SNG Maribor, premiera ob 19.30.

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor napoveduje premiero baleta Pepelka na glasbo Sergeja Prokofjeva, ki je nastala v svinčenem času sovjetskega totalitarizma. Tokrat v koreografiji Jean-Christopha Maillota in pod dirigentsko taktirko Simona Robinsona. Kot zapišejo v Mariboru, je Maillot priznan koreograf in baletni ustvarjalec, ki je Pepelko prvič izvedel leta 1999 na odru Les Ballets de Monte-Carlo, kot posebnost njegove koreografske vizije pa izpostavljajo to, da je odstranil odvečne plasti, ki so namenjene olepševanju dejstev, in s tem utrl pot bolj pomenljivemu premisleku.

Temi Pepelkine poroke s sanjskim princem, denimo, odreka pomembnost, ki ji je po navadi apriorno dana, in se raje osredotoča na »čustveno kolesje«, ki brezčasno pravljico poganja naprej. Celo sloviti stekleni čeveljc nadomesti golo stopalo, posuto z nežnim, a povsem mimobežnim zlatim prahom. Naslovno vlogo Pepelke bo odplesala Tijuana Križman Hudernik, nastopili bodo še Ionut Dinita, Catarina de Meneses, Anton Bogov, Asami Nakashima, Tetiana Svetlična, Evgenija Koškina ter baletni ansambel in simfonični orkester SNG Maribor.

GLEDALIŠČE
 

Alice v postelji


SNG Drama Ljubljana, premiera ob 20. uri.

Predstava Alice v postelji. FOTO: Peter Uhan
Predstava Alice v postelji. FOTO: Peter Uhan


Na odru Male drame bo premiera prve slovenske uprizoritve igre Alice v postelji, dela Susan Sontag v prevodu Darje Dominkuš. Režijo podpisuje Dorian Šilec Petek. Alice v postelji je igra o ženskah, o ženskih bolečinah in o samozavedanju, je igra domišljije.

Temelji na resnični osebi, Alice James, iz izjemno ugledne ameriške družine v devetnajstem stoletju. Njena brata sta bila romanopisec Henry James in psiholog ter filozof William James. V predstavi igrajo Maša Derganc, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Saša Tabaković, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej.

FOTOGRAFIJA
 

Svetlopisani dnevi


14 prizorišč v Kranju, do 13. 11.

FOTO © Luigi Spina – Mann (museo Archeologico Nazionale Di Napoli), Musei Capitolini Centrale Montemartini, Rim
FOTO © Luigi Spina – Mann (museo Archeologico Nazionale Di Napoli), Musei Capitolini Centrale Montemartini, Rim


Kranj, mesto Janeza Puharja, ki letos nosi naziv Pionirsko mesto fotografije in filma, je te dni v znamenju fotografskega festivala Svetlopisani dnevi. Naslov izhaja iz tehnike svetlopisa, ki je Puharjev izum in je Kranj uveljavila kot mesto, kjer se je fotografija prvič pojavila na steklu.

V kranjskih institucijah in na ulicah se predstavlja 115 avtorjev, med katerim izpostavljajo Italijana Luigija Spino, fotografa arheološke dediščine in mojstra senc, ki ga predstavljajo v Prešernovem gledališču, ali skupinsko razstavo Pokrajina 2019 v Gorenjskem muzeju.

Komentarji: