Namigi prireditev: Lea Culetto, RIO in Tadej Toš

Odprtje razstave oblek ulične mode »deflowered by Lea«, ob razstavi RIO pogovor s protagonisti razstave, Tadej Toš pa v dobrodelni predstavi.
Fotografija: Lea Culetto: deflowered by Lea FOTO: Janez Janša
Odpri galerijo
Lea Culetto: deflowered by Lea FOTO: Janez Janša

Torek, 19. novembra


RAZSTAVA
 

Lea Culetto: deflowered by Lea


Ravnikar Gallery Space, Ljubljana, ob 19. uri

Žensko telo, kot ga je »moški pogled« oblikoval skozi modo, oglaševanje in medije, je bilo vedno predmet raziskovanja različnih umetnic. Mlajše generacije pri tem niso izjeme, kljub temu da se je način, na katerega gledajo in prevprašujejo svoje telo, močno spremenil skozi spletne načine samoreprezentacije (kot so selfiji in »zgodbe«). Tudi vizualne kode feminizma so se krepko spremenile, na primer skozi ponovno prisvojitev stereotipne dekliške najstniške estetike, ki se kaže v rabi različnih odtenkov rožnate barve in bleščic.

Lea Culetto bo predstavila rezultate svojega najnovejšega umetniškega raziskovanja: znamko oblek ulične mode »deflowered by Lea«. Z različnimi tehnikami, kot so vezenje, šivanje, raba korald, pletenje, spletanje kit in drugo, avtorica združuje koščke poškodovanih oblačil, oblačil iz druge roke in blaga, prek ročnega dela pa vsakemu kosu všije novo zgodbo.



RAZSTAVA


RIO – Begnagrad, Srp, D'Pravda


Galerija P74, Ljubljana, ob 18. uri

Priprave na Desant na Beograd, IV. blok, Študentsko naselje, Ljubljana FOTO: Arhiv Rio
Priprave na Desant na Beograd, IV. blok, Študentsko naselje, Ljubljana FOTO: Arhiv Rio


Z razstavnim projektom RIO zaznamujejo obdobje neodvisne in alternativne kulture sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih let, ki do danes ni doživelo takšne pozornosti, kot bi si jo zaradi svoje izjemnosti zaslužilo. Tri nekonformistične in izrazito samosvoje skupine – Begnagrad, Srp in D’Pravda – so vzniknile in delovale v drugi polovici sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Sloveniji. V svoji glasbi so izpostavljali eksperimentalnost in  transžanrskost, v javnih nastopih pa večmedijskost.

Danes bo potekal pogovor o razstavi RIO s predstavniki skupin Begnagrad, Srp, D'Pravda, ki ga bo vodil Igor Bašin.



PREDSTAVA


Tadej Toš: Smeh za nasmeh


SNG Drama, Mala Dama, ob 20. uri

Tadej Toš: Smeh za nasmeh FOTO: CD
Tadej Toš: Smeh za nasmeh FOTO: CD


Rdeča nit letošnje sezone v Drami je ljubezen in Tadej Toš se je sezoni ljubezni pridružil s projektom Prižgimo lučke sreče, v okviru katerega ima v sezoni deset nastopov s skupnim naslovom Smeh za nasmeh, komedija v prostem slogu. Torej freestyle comedy oziroma komedija v prostem slogu pomeni, da kontekst narekuje tekst. Tadej Toš v svojih nastopih išče besede, ki bi zmogle razbremeniti digitalni pritisk vsakdana, besede, ki bi zmogle otrokom, ki jim usoda ni mila, narisati na obraz nasmeh.

Gre za dobrodelni projekt in celoten izkupiček bo Toš na koncu sezone, ko bo gledališče zaprlo vrata, namenil za to, da se odprejo vrata avtobusa, ki bo otroke, katerim usoda ni najbolj naklonjena, odpeljal na počitnice na morje.
 

Komentarji: