Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Namigi prireditev: Ure, dnevi, čas, Nace Bizilj in Mladi virtuozi

Premierno predstava, ki prikaže en dan življenja treh žensk, priznani fotoreporter se bo predstavil na razstavi, začenjajo pa se sedemindvajseti Mladi virtuozi
Ure, dnevi, čas Foto Peter Giodani
Ure, dnevi, čas Foto Peter Giodani
R. L. Deloskop
17. 10. 2019 | 08:00
4:14

Četrtek, 17. oktobra


PREDSTAVA
 

Ure, dnevi, čas


MGL, Mala scena, ob 20. uri

Premiera predstave po motivih romana Ure (The Hours) Michaela Cunninghama in v režiji Mojce Madon. Nastopajo: Nataša Tič Ralijan, Gaber K. Trseglav, Eva Stražar k. g., Tina Potočnik Vrhovnik, Gregor Gruden in Karin Komljanec.

Razdrobljeno, fragmentarno dramsko besedilo ob pomoči montaže prikazuje en dan življenja treh žensk. Te živijo v različnih zgodovinskih obdobjih in na različnih koncih sveta: pisateljica Virginia Woolf v predmestju povojnega Londona (1923), gospodinja Laura Brown v povojnem Los Angelesu (1949) in Clarissa Vaughan konec drugega tisočletja v New Yorku. Druži jih slavna knjiga Virginie Woolf Gospa Dalloway: Virginia jo piše, Laura bere, Clarissa pa živi. Vsaka izmed njih se spoprijema z urami dneva. Pri tem pa ne gre zgolj za splošno, nedoločeno minevanje časa, temveč za čas, ure, dneve, v katerih opazujemo njihovo lastno minevanje in ginevanje v neuresničenih željah.

Po romanu je bil posnet tudi film Ure do večnosti (2002) z znamenitimi igralkami Meryl Streep, Nicole Kidman in Julianne Moore.


RAZSTAVA


Nace Bizilj – Fotoreporter


Muzej novejše zgodovine, ob 19. uri

Zborovanje v podporo četverici Foto Nace Bizilj
Zborovanje v podporo četverici Foto Nace Bizilj


Nace Bizilj je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza – Tita na Dolenjskem. Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v uglednem podjetju Foto Slovenija in jo leta 1968 nadaljeval v časopisni hiši Dnevnik. Kot fotoreporter in dolgoletni urednik fotografije je štirideset let vizualiziral osebe, prostor in čas, od elit do malega človeka, od politike do športa in kulture, od zgodovinsko ključnih dejanj do dogodkov z obrobja zgodovine.

Leta 2003 se je z upokojitvijo poslovil od neizprosnega tempa dnevnega kreiranja novinarske fotografije in si nekaj let pozneje omislil novega. Leta 2010 je namreč Muzeju novejše zgodovine Slovenije podaril celotni opus s 300.000 črno-belimi in barvnimi negativi fotografij in se posvetil urejanju dokumentacije nacionalno pomembne fotografske dediščine. Razstava bo na ogled do 16. februarja 2020.


GLASBA
 

27. Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi


Viteška dvorana, Ljubljana, ob 19.30 uri

Gregor Ravnik Foto Darja Štravs Tisu
Gregor Ravnik Foto Darja Štravs Tisu


V ciklu Mladi virtuozi bodo na šestnajstih koncertnih večerih gostili številne mlade in nadarjene glasbenike iz Slovenije in tujine. Glasbeniki, ki so se uvrstili v program Mladih virtuozov, kažejo še posebno zagnanost in talent, poslušanje mladostne, naravne in doživete interpretacije pa vsekakor navdahne tako že utečene koncertne obiskovalce kot tudi tiste, ki se s klasično glasbo srečujejo prvič. V četrtkovih večerih se bodo predstavili glasbeniki iz Nizozemske, Madžarske, Srbije, Rusije, Bolgarije, Hrvaške, Japonske, Makedonije, Švice, Črne gore in Južne Koreje.

Na prvem koncertu bosta danes v Viteški dvorani Križank nastopila mlada vokalista, mezzosopranistka Fee Suzanne de Ruiter in tenorist Gregor Ravnik. Mednarodni koncertni cikel bo trajal vse do 9. aprila 2020. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine