Ponarédek

V tiskani in spletni izdaji Dela skupaj z ZRC SAZU soustvarjamo besede tedna. Ta teden smo izbrali besedo ponarédek.
Fotografija: Beseda tedna je ponaredek. Foto Delo Delo
Odpri galerijo
Beseda tedna je ponaredek. Foto Delo Delo

V Sinonimnem slovarju slovenskega jezika ima samostalnik ponaredek dva pomena: 1) kar je z namenom goljufanja, zavajanja narejeno čemu tako podobno, da vzbuja vtis pravega, in 2) kar je prikazano drugače, kakor je. Beseda je sestavljena iz predpone po- in glagola narediti po nemškem zgledu nachmachen – »narediti kasneje, ponarediti« (Slovenski etimološki slovar). V današnjih dneh govorimo o ponaredkih umetnin priznanih slikarjev, v zadnjem letu ali dveh pa predvsem o ponarejanju raznih uradnih listin – tudi zdravstvenih.

Iz policijskih poročil smo prebirali prispevke kot Minuli teden policisti odkrili sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogojev PCT (4. 11. 2021), na drugi strani pa smo v medijih našli naslove kot Zaradi ponarejenih covidnih potrdil odpustili šest policistov (N1, 31. 12. 2021), Trener Werderja odstopil zaradi ponarejenega potrdila o cepljenju (Delo, 20. 11. 2021) ali Po Sloveniji mrgoli necepljenih z lažnimi potrdili (Dnevnik, 20. 10. 2021). Sam predsednik španskega farmacevtskega podjetja PharmaMar je med 2200 posamezniki, ki so obtoženi kupovanja lažnih dokumentov o cepljenju proti koronavirusu (El Mundo, 25. 5. 2022).

Običajno je pri ponarejanju denarja, dragih umetnin, diplom ipd. v ospredju osebna korist naročnika, v zadnjem letu pa so posamezniki zaradi strahu pred cepljenjem z eksperimentalnimi cepivi kupovali ponarejena potrdila, nekateri tudi za lažje prehajanje mej (zaradi dnevnih migracij v sosednje države), le malokdo pa tudi za potovanja ali zaradi strahu pred nesprejetostjo v danem okolju. Ne nazadnje so bila mnoga življenja Židov med 2. svetovno vojno rešena ravno zaradi ponarejenih dokumentov.

***

Rubrika nastaja v sodelovanju z ZRC SAZU (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša), avtorica: dr. Tjaša Jakop.

Preberite še:

Komentarji: