Prvo volkuljo v Belgiji po stotih letih najverjetneje ustrelili

Enako velja za mladiče, za katere je skrbela. Sumijo lovce, za informacije o storilcu je razpisana nagrada.
Fotografija: Z mrežo nočnih kamer, ki jih upravlja naravovarstvena agencija ANB (Het Agentschap voor Natur en Bos), so volkuljo Nayo nazadnje posneli maja, odtlej ni novic ne o njej ne o mladičih, za katere je skrbela. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Z mrežo nočnih kamer, ki jih upravlja naravovarstvena agencija ANB (Het Agentschap voor Natur en Bos), so volkuljo Nayo nazadnje posneli maja, odtlej ni novic ne o njej ne o mladičih, za katere je skrbela. FOTO: Blažž Samec/Delo

V Belgiji prvi volk po stotih letih: Če ga kdo ubije, bo šel v zapor! je bil eden izmed naslovov člankov, ki so lani pospremili prihod ne volka, pač pa prve volkulje v Belgijo po stotih letih odsotnosti te živalske vrste.

Nadeli so ji ime Naya, v Belgijo je prišla iz nemškega tropa, prepotovala je tudi Nizozemsko, januarja lani pa so jo prvič zaznali v provinci Limbourg na severovzhodu države. Tedaj je tisk pisal, da bi bila kazen za njen uboj pet let zapora in 500.000 evrov kazni.

A se je, kaže, grožnja iz naslova članka izpred leta dni zgodila. Mednarodni tisk piše, da Naye niso zaznali že mesece. Baterija v ovratnici, s katero so ji lahko sledili, se je izpraznila. Že lani poleti se ji je pridružil volk z imenom Avgust, Belgijci pa so upali na nastanek prvega volčjega tropa v državi. A kaže, da temu ne bo tako.

FOTO: Blažž Samec/Delo
FOTO: Blažž Samec/Delo
Z mrežo nočnih kamer, ki jih upravlja naravovarstvena agencija ANB (Het Agentschap voor Natur en Bos), so Nayo nazadnje posneli maja, odtlej ni novic ne o njej ne o mladičih, za katere je skrbela. Avgustu še lahko sledijo, a je njegov način življenja znova način samskega volka. Kot je povedala Marie-Laure Vanwanseele iz ANB, so maja lahko spremljali, kako je Nayi nosil hrano.

V agenciji so skorajda prepričani, da so volkuljo ubili, nemara z mladiči vred, sumijo pa lovce. V belgijski podružnici svetovne organizacije WWF so njeno izginotje označili za sramoto za Belgijo, v organizaciji, ki se sicer posveča zaščiti ptic, pa so za informacije, ki bi privedle do storilca, razpisali nagrado 10.000 evrov.

Komentarji: