Rad bi, da končno slišite, kar lahko delim z vami ne kot princ, ampak kot Harry

Nobene druge izbire nisva imela, kot da se umakneva iz ožje kraljeve duržine, je v nagovoru dejal princ. 
Fotografija: Lahko si predstavljam, kaj vse ste v zadnjih dneh slišali ali prebrali o tej temi, je dejal Harry. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Odpri galerijo
Lahko si predstavljam, kaj vse ste v zadnjih dneh slišali ali prebrali o tej temi, je dejal Harry. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Princ Harry se je sinoči prvič po drami, ki je završala po Veliki Britaniji zaradi napovedanega umika iz ožje kraljeve družine, nekoliko razgovoril o razlogih za umik iz 'prvih vrst'. Samo tako sta si s soprogo lahko zagotovila nekaj miru. Na dobrodelni večerji v središču Londona, na kateri so zbirali denar za južnoafriške otroke z virusom hiv, je najprej dejal, da sta z Meghan korak k osamosvojitvi storila v dobri veri in da nista imela nobene druge izbire.

Princ, šesti v vrsti za britanski prestol, je dodal, da sta s soprogo upala, da bosta lahko še naprej služila kraljici, a brez državne finančne podpore, vendar to žal ni bilo mogoče. Prav tako se je nekoliko obregnil ob medije, ki so po njegovem mnenju »zelo močna sila«.

Harry in Meghan sta v enem od lanskih intervjujev potožila, da je pritisk britanskih medijev neznosen in s tem odprla nikoli zaceljeno rano glede pokojne princese Diane. Harry je takrat dejal, da se njegova žena sooča s podobnimi pritiski, kot jim je bila izpostavljena njegova mama. 

»Rodil sem se v kraljevi družini i nv čast mi je služiti državi in kraljici. Ko sem pred 23 leti izgubil mamo, me je babica vzela pod svoje okrilje. Pazila je name, a mediji so tako močni. Upam, da bomo nekega dne skupaj postali močnejši kot tisk.«BBC poroča, da je bil to prvi prinčev javni govor po sporočilu na družbenem omrežju instagram, ki je razburkalo Veliko Britanijo. Poudaril je, da se z ženo nikakor ne želita povsem umakniti iz domovine. »Velika Britanija je moj dom in država, ki jo imam rad, to se ne bo nikoli spremenilo.«»Lahko si predstavljam, kaj vse ste v zadnjih dneh slišali ali prebrali o tej temi. Zato bi rad, da končno slišite resnico oziroma vsaj toliko, kolikor lahko delim z vami, ne kot princ ali vojvoda, pač pa kot Harry.« 

Med svojim nagovorom je še dodal, da čuti brezmejno spoštovanje do svoje babice, kraljice Elizabete II. »Želela sva si, da bi lahko še naprej služila kraljici, a brez javnega financiranja, vendar to žal ni mogoče. To sem sprejel, zavedajoč se, da ne spremeni tega, kdo in kakšen sem.«


Meghan ostaja ženska, v katero se je zaljubil


Nekajkrat je omenil tudi soprogo in dejal, da deli z njim njegove vrednote ter ostaja ženska, v katero se je zaljubil. Občinstvu je nato mimogrede izdal še, da je sin Archie pred dnevi prvič videl sneg in bil navdušen. Potrdil je, da bosta z Meghan večino leta preživela v Kanadi, a da nikakor ne nameravata zapustiti Britancev. 

Na sestanku, znanem kot vrh v Sandringhamu, so se ožji člani kraljeve družine s kraljico, prestolonaslednikom princem Charlesom in princem Williamom na čelu dogovorili, da par ne bo več uradno predstavljal britanske monarhije. Od spomladi dalje bosta tako tudi prenehala uporabljati kratico HRH (njegova/njena kraljeva visokost), še poroča BBC.

Harry je med svojim nagovorom dodal, da čuti brezmejno spoštovanje do svoje babice. FOTO: Lindsey Parnaby/AFP
Harry je med svojim nagovorom dodal, da čuti brezmejno spoštovanje do svoje babice. FOTO: Lindsey Parnaby/AFP


So pa v palači potrdili, da bosta še naprej ostala pokrovitelja dobrodelnih organizacij, ki jih podpirata. Kljub odločitvi Harry ostaja šesti v vrsti za prevzem prestola. 

Iz Buckinghamske palače so tudi sporočili, da nameravata Harry in Meghan vrniti 2,4 milijona funtov (2,8 milijona evrov) davkoplačevalskega denarja za obnovo svoje rezidence Frogmore, ki bo ostala njun britanski dom. V prihodnje bosta za rezidenco plačevala najemnino, navaja STA.

Z odvzemom naziva kraljeva visokost je povezan tudi umik od kraljevih dolžnosti, med drugim bo Harry tako izgubil tudi vse vojaške čine. Kot so sporočili iz Buckinghamske palače se par zaveda, kaj pomeni odločitev.

Preberite še:

Komentarji: