Romarji na kolesih

Iz Nairobija v Meko: Kako štirje kenijski kolesarji zbirajo denar za izobraževanje v domovini.
Fotografija: Mohamed Zahir, Osman Idrissa Dinda, Mohammed Salim in Anwar Mansour so 45-dnevno kolesarjenje začeli 9. junija. Foto Pedal To Hajj
Odpri galerijo
Mohamed Zahir, Osman Idrissa Dinda, Mohammed Salim in Anwar Mansour so 45-dnevno kolesarjenje začeli 9. junija. Foto Pedal To Hajj

Več tisoč kilometrov dolgo kolesarjenje ne naredi več vtisa na prebivalce razvitega sveta, saj je tovrstnih vztrajnostnih preizkušenj in tekmovalcev čedalje več. So pa te dni vzbudili pozornost štirje kolesarji iz Kenije, ki so se odpravili na romanje v Meko.

Mohamed Zahir, Osman Idrissa Dinda, Mohammed Salim in Anwar Mansour so 45-dnevno kolesarjenje začeli 9. junija, ne le da bi izpolnili eno od petih verskih dolžnosti – po koranu mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju romati v rojstni kraj preroka Mohameda –, ampak tudi, da bi zbrali denar za gradnjo enega izmed domačih izobraževalnih centrov.
 

Čaka jih še pot domov


Zbrali bi radi dobrih 40.000 evroc. Foto Pedal To Hajj
Zbrali bi radi dobrih 40.000 evroc. Foto Pedal To Hajj
Na pot so se pripravljali osem mesecev, je povedal njihov vodja Mohamed Zahir, pot pa jih je vodila iz Nairobija prek Etiopije in Severnega Sudana, kjer so s trajektom potovali do Džede in naprej do Meke v Savdski Arabiji.

V državah, ki so jih prečkali, so jim domačini pripravili sprejeme in jih spodbujali. Vsak dan so premagali približno 100 kilometrov, skupaj nekaj manj kot 3500. Romanja se letos udeležuje okoli 2,4 milijona muslimanov, približno dva milijona se jih je v soboto odpravilo na goro Arafat pri Meki, kjer so molili za odpuščanje in zadovoljstvo, vrhunec pa je bil danes, ko se je začel kurban bajram z obrednim kamenjanjem hudiča.

Po hadžu, ki se bo sklenil jutri, bodo dobrodelni kolesarji vrteli pedale še proti domu. »Hvala Alahu, naša ekipa je prispela na cilj, ampak naša misija še ni končana. Uspelo nam bo, ko bomo zbrali znesek, ki smo si ga določili,« je poudaril vodja ekipe. Njihov cilj je zbrati pet milijonov kenijskih šilingov (okoli 42.000 evrov).

Komentarji: