TV namigi: Afrika, Matrica in Brooklyn brez matere

Film o staranju in iskanju smisla v jeseni življenja, kultni ZF film nekdaj bratov in zdaj sester Wachowski, zasebni detektiv pa skuša razrešiti primer umora.
Fotografija: Afrika Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Afrika Foto Tv Slo

Sreda, 20. januarjaAfrika: TV SLO 1 ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Africa. Izr., 2019. Režija: Oren Gerner. Igrajo: Meir Gerner, Maya Gerner, Oren Gerner. Drama. 85 min.


Meir se je z ženo pravkar vrnil iz Afrike, kamor se je podal na safari. Doma je vse po starem, a vendar ni vse, kakor bi moralo biti. Med drugim ga ne povabijo k načrtovanju tradicionalnega krajevnega praznovanja. Oseminšestdesetletni Meir tako ugotovi, da ga družina in družba vse manj potrebujeta in da si mora kot upokojenec znova izboriti prostor pod soncem. Spet mora pridobiti vitalnost in najti življenjski smisel.

Družinski projekt, ki ga je režiral Oren Gerner, v njem pa njegove starše igrata njegov resnični oče Meir in Maya, je portret staranja in iskanja smisla v jeseni življenja.

 


Matrica: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

The Matrix. ZDA, 1999. Režija: Lana Wachowski, Lilly Wachowski. Igrajo: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster. ZF film. 140 min.


Matrica Foto Pro Plus
Matrica Foto Pro Plus


Thomas Anderson, znan tudi kot Neo, je programer in heker, ki nekega dne po spletu vzpostavi zvezo z Morfejem. Ta mu pove, da je življenje, ki ga obdaja, iluzija. V resnici se piše leto 2199 in ljudje so žrtve tako imenovane matrice, povsod navzoče umetne inteligence, ki manipulira s človeškimi možgani. Morfej je prepričan, da bo Anderson uničil matrico in osvobodil ljudi.

Nekdaj brata in zdaj sestri Wachowski sta s prvo Matrico spremenila svetovno podobo filma. Nekoč najbolj napreden filmski spektakel je še vedno vreden ogleda ...


 

Brooklyn brez matere: HBO ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Motherless Brooklyn. ZDA, 2019. Režija: Edward Norton. Igrajo: Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Willem Dafoe, Bruce Willis. Krim. 145 min.


Brooklyn brez matere Foto HBO
Brooklyn brez matere Foto HBO


Kriminalna drama se odvija v New Yorku leta 1957. Lionel Essrog, osamljeni zasebni detektiv s Tourettovim sindromom, skuša razrešiti primer umora svojega mentorja in edinega prijatelja Franka Minne.

Lionel postopno razvozlava trdno varovane skrivnosti, ki držijo v ravnotežju vse mesto. Pot ga vodi od pijanskih džezovskih klubov v Harlemu do zanikrnih predmestij Brooklyna in naposled v bleščeče dvorane mestnih veljakov.

Komentarji: