TV namigi: Dosje, Resnica in Izrael 1945-1967

V oddaji Dosje o Salonitu in onesnaževanju, film o ameriški predvolilni tekmi in dokumentarec o ustanovitvi Izraela.
Fotografija: Dosje Foto Salonit Anhovo
Odpri galerijo
Dosje Foto Salonit Anhovo

Torek, 21. septembra

 

Dosje: V žrelu kapitala: TV SLO 1 ob 21.00


Slo., 2021. Avtorica: Mojca Dumančič. Pog. odd. 55 min.

Tri četrt stoletja je Salonit zastrupljal pljuča tisočih delavcev in okoliških prebivalcev s smrtonosnim azbestom, nato z rakotvornim stirenom, že od osemdesetih let prejšnjega stoletja s sežiganjem odpadkov … V Salonitu, ki je zdaj v avstrijski in italijanski lasti, na leto sežgejo 109 tisoč ton odpadkov, 16 tisoč ton je nevarnih. In še več bi jih radi. Cementarna – sosežigalnica pa ima ohlapnejša merila kot specializirane sežigalnice. Proti temu je ostro protestiralo 600 zdravnikov iz vse Slovenije.

»Kapital je tu glaven. Oni diktirajo. Oni se nam smejijo. Mi lahko govorimo na televiziji, kar hočemo. Toda spremenilo se ne bo nič,« pravi eden od sogovornikov v oddaji.


 

Resnica: TV SLO 2 ob 20.05


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Truth. ZDA, 2015. Režija: James Vanderbilt. Igrajo: Cate Blanchett, Robert Redford, Topher Grace, Dennis Quaid, Elisabeth Moss. Bio. film. 125 min.


Resnica Foto Tv Slo
Resnica Foto Tv Slo


Piše se leto 2004 in ZDA so sredi vrhunca predvolilne vročice. Vprašanje za milijonov dolarjev se glasi: Bo predsednik George Bush mlajši še enkrat izvoljen? Ekipa ene od trdnjav ameriškega novinarstva, oddaje 60 minut TV mreže CBS, najde dokaze, da se je predsednik med letoma 1968 in 1974 izogibal vojaški obveznosti. Na čelu raziskovalne ekipe sta izkušena producentka Mary Maples in legendarni voditelj Dan Rather.

Odlična ekipa in zanimivo sporočilo, a predstavljeno preveč črno-belo in didaktično, da bi film naredil vtis, so rekli kritiki.
 Izrael 1945-1967: Dvakrat obljubljena dežela: TV SLO 2 ob 23.15


Israel 1945-67: A Twice Promised Land. 1/2. Dok odd. 65 min.

Izrael 1945-1967: Dvakrat obljubljena dežela Foto Tv Slo
Izrael 1945-1967: Dvakrat obljubljena dežela Foto Tv Slo


Novembra 1947 je OZN izglasoval razdelitev Palestine. Nekaterim so se uresničile sanje, za druge je bil to začetek katastrofe. 70 let pozneje je Palestina še vedno odprta rana in bojišče dveh narodov.

William Karel in Blanche Finger raziskujeta sodobno zgodovino in prvi dve desetletji hebrejske države od ustanovitve do šestdnevne vojne. V teh letih so bili postavljeni temelji sodobnega Izraela, bila so najpomembnejša leta za judovsko in arabsko skupnost in Bližnji vzhod v celoti.

Komentarji: