TV namigi: Med policami, Skriti faktorji in Knjigarna

Film o prijateljstvu med policami supermarketa, biografska drama o temnopoltih znanstvenicah v času hladne vojne, vdova pa se odloči odpreti knjigarno.
Fotografija: Med policami Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Med policami Foto Tv Slo

Sobota, 28. novembra

 


Med policami: TV SLO 1 ob 22.45


Vikendova ocena: 4 (od 5)

In den Gängen. Nem., 2018. Režija: Thomas Stuber. Igrajo: Andreas Leupold, Franz Rogowski, Peter Kurth, Steffen Scheumann. Drama. 130 min.


Ko Christian izgubi službo na gradbišču, začne delati v velikem supermarketu. Polnjenje trgovinskih polic je bolj ali manj samotarsko delo, še posebej, ko gre za večerno izmeno. Kljub temu se počasi naveže na sodelavce, zlasti na starejšega Bruna, ki ga očetovsko vzame pod svoje okrilje, in na simpatično Marion, ki ga očara s svojimi šalami in neposrednostjo. Vse kaže, da bo Christian z novim prijateljstvom in obetajočo se ljubezensko zvezo lahko kljuboval osamljenosti, ko je postavljen pred novo preizkušnjo ...

Med policami ni film o velikih temah, ampak o drobnih korakih, ki gradijo pristna razmerja in človekov značaj. Pa tudi o viličarjih in tem, kako pomemben statusni simbol so v okolju, ki spominja na skladišče.


 

Skriti faktorji: Planet TV ob 22.05


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Hidden Figures. ZDA, 2016. Režija: Theodore Melfi. Igrajo: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst. Bio. film. 155 min.
Biografska drama, posneta po istoimenskem neliterarnem delu Margot Lee Shetterly, je navdušila tako kritike kot gledalce.

V dolgo zamolčani zgodbi o temnopoltih znanstvenicah, ki so v času hladne vojne in vesoljske tekme s Sovjetsko zvezo pomagale pri programu izstrelitve prvega ameriškega astronavta v orbito, spoznamo izjemne prijateljice Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan in Mary Jackson, ki sodelujejo pri najbolj zahtevnih projektih Nase, vendar vedno znova naletijo na rasne predsodke, spolna nadlegovanja in kulturna šikaniranja ...


 

Knjigarna: TV SLO 2 ob 20.05


Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Bookshop. VB, 2017. Režija: Isabel Coixet. Igrajo: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson. Drama. 115 min.


 Knjigarna Foto Tv Slo
 Knjigarna Foto Tv Slo


Anglija, 1959. Svobodomiselna vdova Florence Green svojo žalost nadomešča z drzno idejo: v zaspanem obmorskem mestu odpreti prvo knjigarno. A na videz idiličen kraj ni ravno odprt za spremembe in Florence kmalu naleti na vljuden, a neusmiljen odpor lokalne grande dame Violet, hkrati pa dobi podporo zadržanega knjigoljuba Edmunda.

Filmska priredba nagrajevane avtorice Penelope Fitzgerald morda obeta celo več, kot potem izpolni. Gre za nežen, tih film, ki več kot z besedami pove s pogledi in namigi.

Komentarji: