TV namigi: Podkraljeva hiša, Obljubljena dežela in Orgle

Film o zadnjem britanskem vladarju v Indiji, film, ki opozori na posledice t. i. frackinga za okolje, in dokumentarec o kraljevskem glasbilu.
Fotografija: Podkraljeva hiša Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Podkraljeva hiša Foto Tv Slo

Sreda, 22. septembra

 

Podkraljeva hiša: TV SLO 1 ob 20.05


Vikendova ocena: 4 (od 5)

A Viceroy's House. VB., 2017. Režija: Gurinder Chadha. Igrajo: Hugh Bonneville, Gillian Anderson, Manish Dayal, Huma Qureshi, Michael Gambon. Bio. film. 110 min.


Po tristo letih se britanska vladavina v Indiji končuje; lord Mountbatten, pravnuk kraljice Viktorije, leta 1947 še zadnjič prevzame vladarski položaj z nalogo, da Indijo vrne njenemu ljudstvu.

Film raziskuje dogodke skozi prizmo zakona med Dickiejem in Edwino Mountbatten ter romance med mladim hindujskim strežajem Jeetom in njegovo muslimansko izvoljenko Aalio. Mlada ljubimca se v burnem primežu konca imperija znajdeta v sporu z Mountbattnovimi in lastnima skupnostima, vendar jima to ne vzame upanja ...

 


Obljubljena dežela: Planet TV 2 ob 21.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Promised Land. ZDA, 2012. Režija: Gus Van Sant. Igrajo: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand. Drama. 120 min.


Obljubljena dežela Foto Planet Tv
Obljubljena dežela Foto Planet Tv


Steve Butler in Sue Thomason, uslužbenca podjetja Global Gas, potujeta po Ameriki in od krajanov odkupujeta zemljo, na kateri podjetje postavi vrtine za pridobivanje zemeljskega plina. Ko prispeta v ruralni McKinley, se zdi, da bosta brez težav prepričala ljudi. A potem na srečanju krajanov spregovori lokalni učitelj, v kraju pa se pojavi še okoljevarstvenik. »Nisem slab človek,« reče Steve.

In eden od razlogov za uspešnost filma je dejstvo, da ne laže. Malo naiven film, ki opozori na posledice t. i. frackinga za okolje, pred osladnostjo reši odlična igralska zasedba.

 

Orgle – glasbeni sprehodi: TV SLO 2 ob 20.05


Pipe Organ / Orgeln. Šved. 65 min.

 Orgle – glasbeni sprehodi Foto Tv Slo
 Orgle – glasbeni sprehodi Foto Tv Slo


Orgle so spremljevalke pomembnih življenjskih dogodkov, pri cerkvenih obredih so skorajda nepogrešljive. Simbolizirajo veličastnost, častivrednost in vzvišenost. Neizčrpne možnosti orgel zmeraj znova navdušujejo vrhunske in inovativne glasbenike. Švedska je med državami, kjer imajo največ orgel.

Film predstavlja misli ljubiteljev in poznavalcev orgel, ki se ukvarjajo z različnimi glasbenimi zvrstmi, oriše pa tudi zgodovino tega kraljevskega glasbila od renesanse do danes.

Komentarji: