TV namigi: RTV, Svetloba in Po sledeh baleta

Pogovorna oddaja o Zakonu o RTV, film o avtorici govornih naracij filmov in ponovitev serije o zgodovini baleta pri nas.
Fotografija: RTV Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
RTV Foto Voranc Vogel

Torek, 14. julija

 


RTV danes in jutri: TV SLO 1 ob 20.00


Slo., 2020. Vodi: Ksenija Horvat. Aktualna pogovorna oddaja.

Ministrstvo za kulturo je pripravilo spremembe ključnih zakonov, ki urejajo medijsko krajino v Sloveniji. O spremembah Zakona o RTV Slovenija in njegovih posledicah za javni zavod in družbo, pa tudi o spremembah Zakona o medijih in Zakona o slovenski tiskovni agenciji, primerjavah in odzivih iz tujine, v posebni oddaji RTV danes in jutri. Voditeljica: Ksenija Horvat.


Svetloba: TV SLO 2 ob 21.30


Vikendova ocena: 3 (od 5)


Hikari. Fr., 2017. Režija: Naomi Kawase. Igrajo: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki, Tatsuya Fuji, Kazuko Shirakawa, Misuzu Kanno. Drama. 100 min.

Svetloba Foto Tv Slo
Svetloba Foto Tv Slo


Mlada Misako je avtorica govornih naracij filmov, namenjenih slepim in slabovidnim. Poskusni poslušalci se na njen zvočni opis romantičnega filma odzovejo z mešanimi vtisi. Nekaterim se njene razlage zdijo nejasne, drugim vsiljive glede na lastne predstave o dogajanju v filmu.

Misako na eni od projekcij spozna Nakamorija, starejšega fotografa, ki počasi izgublja vid. Kmalu odkrije Nakamorijevo fotografsko delo, ki jo ponese v preteklost. Skupaj se bosta naučila videti sijoč svet, ki je bil njenim očem do zdaj neviden.

 


Po sledeh baleta: TV SLO 2 ob 20.00


Slo., 2019. 1/6. Režija: Danica Dolinar. Dok. serija. 60 min.

Po sledeh baleta Foto Tv Slo
Po sledeh baleta Foto Tv Slo


Serija pripoveduje, kako se je razvijal ples skozi čas, ob katerih priložnostih se je plesalo, o prvih baletnih predstavah in o rojstvu ter razvoju baleta na slovenskem vse do današnjih dni.

V prvem delu spoznavamo, da so plesali že predniki Slovencev in da sta bila gledališče in ples močno prisotna tudi v zavesti Emoncev. Oddaja prikazuje družabno življenje in ples v srednjem veku, v času ljubljanskega kolegija jezuitov v 17. in 18. stoletju in v prvih desetletjih 19. stoletja, ko je bila Ljubljana zelo živahno mesto. Oddaja tudi razkriva, kdaj so na našem ozemlju prvič videli balet ...

Komentarji: