TV namigi: Zaljubljeni Shakespeare, Sicilija in Naš dom

Film o vzhajajoči zvezdi gledališča, dokumentarec gledalce popelje po italijanskem otoku, zaradi urbanizacije pa izseljujejo ljudi v delti Donave.
Fotografija:  Zaljubljeni Shakespeare Foto Planet TV
Odpri galerijo
 Zaljubljeni Shakespeare Foto Planet TV

Četrtek, 15. oktobra

 

Zaljubljeni Shakespeare: Planet TV ob 20.00


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Shakespeare in Love. Koprod., 1998. Režija: John Madden. Igrajo: Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Colin Firth, Ben Affleck. Rom. kom. 140 min.


Poleti leta 1593 se vzhajajoča zvezda londonske gledališke scene, Will Shakespeare, sooči z največjo nadlogo v svojem življenju – ohromljujočim napadom ustvarjalne krize. Naj se še tako trudi in naj meceni in lastniki gledališč še tako pritiskajo nanj, mladi Shakespeare ne najde zanosa, da bi dokončal svojo igro Romeo in Ethel, piratova hči.

Film o prepovedanih strasteh, zamenjanih identitetah in dvobojih odlikujejo razkošna kostumografija in iskrivi dialogi.
 Sicilija med ljubeznijo in sovraštvom: TV SLO 1 ob 23.35


Sicily: Land Of Love And Strife. ZDA, 2018. Režija: Mark Spano. Dok. film. 90 min.

Sicilija med ljubeznijo in sovraštvom Foto Tv Slo
Sicilija med ljubeznijo in sovraštvom Foto Tv Slo


Dokumentarni film, posnet posebej za ameriško občinstvo, popelje gledalce na zanje relativno nepoznan kraj, na čudovito lep otok, ki so ga zaznamovali človeški boj, globina in raznolikost kulture, filozofija in zgodovinski kraji.

Sicilija je lepša in bolj raznolika od preostale Italije. Zaradi naravnih bogastev in strateškega položaja v Sredozemskem morju so ljudje tisočletja hrepeneli po tej raznoliki in rodovitni zemlji, a Sicilije niso raziskali. Resnična ali namišljena povezava z mafijo je stoletja zakrivala njeno zgodovino in lepoto.


 

Naš dom: HBO ob 21.40


Acasa (Aka. My Home). Rom., 2020. Režija: Radu Ciorniciuc. Dok. film. 90 min.

Naš dom Foto HBO
Naš dom Foto HBO


Oče, mati in devet otrok družine Enache so dve desetletji v sozvočju z naravo živeli v divjini romunskega nacionalnega parka v delti Donave. Naposled so se začele priprave za preureditev urbane delte v narodni park Văcărești.

Enachejevim zdaj grozi prisilna izselitev ter integracija nazaj v družbo, ki jo je ponosni patriarh Gică tako dolgo zavračal. Družina si prizadeva ohraniti samooskrbo v betonski džungli, kamor so jih preselile oblasti. Sodobna zgodba o Davidu in Goljatu, v kateri pa David ni zmagovalec.

Komentarji: