V Južnem oceanu zabeležili val v višini osemnadstropne zgradbe

Znanstveniki so zabeležili 23,8 metra visok val, ki velja za najvišji val, izmerjen doslej na južni polobli.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Rafael Marchante/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Rafael Marchante/Reuters

Znanstveniki so v Južnem oceanu zabeležili 23,8 metra visok val, ki velja za najvišji val, izmerjen doslej na južni polobli. Višina vala je bila enaka osemnadstropni zgradbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebna boja je val zabeležila med divjo nevihto v bližini otoka Campbell v Južnem oceanu, ki leži približno 700 kilometrov južno od Nove Zelandije. Tej otok tudi pripada.

Kot je pojasnil oceanograf Tom Durrant, so v nevihti verjetno nastali tudi valovi, višji od 25 metrov, vendar boja ni bila na najustreznejšem mestu, da bi jih izmerila. Poleg tega meri samo po 20 minut na vsake tri ure, da varčuje energijo. Višji valovi so verjetno nastali, ko boja ni izvajala meritev.

Za Južni ocean so sicer značilni visoki valovi, ki nato potujejo po planetu, je dodal Durrant. »Deskarji na vodi v Kaliforniji lahko pričakujejo, da bo energija od te nevihte na njihove obale prišla v tednu dni,« je povedal.

Dosedanji rekord na južni polobli, izmerjen leta 2012, je znašal 22,03 metra. Najvišji doslej zabeležen val na sploh pa so izmerili leta 1958 v zalivu Lituya na Aljaski, meril je 30,5 metra, navaja AFP.

Komentarji: