Predstavitvena informacija

Z dnevno svetlobo v domu do boljšega počutja

Raziskave kažejo, da dnevna svetloba vpliva na boljše počutje, spanje, učenje in celo učinkovitost odločanja. Preverite, kako jo lahko vnesete v svoj dom.
Fotografija: Optimalna zasnova zdravega domačega okolja mora vključevati ustrezno velika in pravilno vgrajena okna. FOTO: Velux
Odpri galerijo
Optimalna zasnova zdravega domačega okolja mora vključevati ustrezno velika in pravilno vgrajena okna. FOTO: Velux

Dnevna svetloba zviša raven hormona sreče

Na biološki ravni za uravnavanje našega razpoloženja skrbijo različni hormoni. Eden od njih je serotonin, pogosto imenovan tudi hormon sreče, ki ima pomembno vlogo pri občutkih zadovoljstva, osredotočenosti in splošnega dobrega počutja. Če je raven serotonina v telesu nizka, lahko to povzroči žalost, tesnobo ali celo depresijo. Njegova raven vpliva tudi na to, kako se spopadamo s stresom. Če je nizka, se veliko težje spoprimemo z vsakdanjimi izzivi, kar je lahko tudi vzrok za slabo razpoloženje in anksioznost.

Na raven serotonina močno vpliva dnevna svetloba, saj ugodno vpliva na razpoloženje in pomaga ublažiti simptome depresije in anksioznosti. »Ker več kot 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih, je izjemno pomembno, da v svojih domovih in pisarnah poskrbimo za zadostno količino dnevne svetlobe in povežemo svoje domove z zunanjim prostorom,« dodaja Neža Močnik, arhitektka pri podjetju VELUX Slovenija.

FOTO: Velux
FOTO: Velux

Dnevna svetloba vpliva tudi na ritem spanja

Naš življenjski slog, vključno z gibanjem, prehrano in spancem, ima zelo pomembno vlogo pri tem, da se počutimo dobro. Pomanjkanje mirnega spanca je eden od zelo pogostih izzivov, s katerimi se ljudje srečujemo, zato sta njegova količina in kakovost ključni za naše razpoloženje, motiviranost, uravnoteženost in osredotočenost.

Pri tem ima pomembno vlogo cirkadiani ritem, torej cikel spanja in budnosti, na katerega prav tako pomembno vpliva dnevna svetloba. Če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo zvečer hitreje zaspani, če pa bo zjutraj v naši sobi dlje časa tema, se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Tako bo nadzor nad dnevno svetlobo v domu zagotovo koristil našemu razpoloženju in zdravju.

FOTO: Velux
FOTO: Velux

Z večjo izpostavljenostjo dnevni svetlobi do kar 79 % boljše učinkovitosti

Šest let trajajoča študija, v kateri je sodelovalo 16.000 ljudi, je pokazala, da ima od vseh vremenskih dejavnikov, ki vplivajo na naše razpoloženje in zaznavanje stresa, največji vpliv dnevna svetloba. Prav tako raziskave kažejo, da večja izpostavljenost dnevni svetlobi izboljša učinkovitost odločanja za 79 %, medtem ko 73 % ljudi navaja, da je dnevna svetloba boljša za splošno zdravje in zdravje vida kot umetna svetloba.

Kako pripeljati več dnevne svetlobe v prostor

Enostavno skozi okna. Optimalna zasnova zdravega domačega okolja mora vključevati ustrezno velika in pravilno vgrajena okna. V mansardnem stanovanju je treba vgraditi več strešnih oken. To lahko storite tudi z rešitvami za strešna okna VELUX. Z njimi boste izboljšali bivanjsko udobje, ustvarili zdravo ozračje, ponujajo vam prostornejšo notranjost, čudovite razglede ter odlično zasnovo in vrhunsko estetskost stavbe.

Neža Močnik, arhitektka pri podjetju VELUX Slovenija, ob tem dodaja: »Nedvomno dnevna svetloba izboljša naše razpoloženje, nam pomaga, da se počutimo zbrane in polne energije, kar je zelo koristno pri delu od doma, učenju ali preprosto počitku. Študije tudi kažejo, da dnevna svetloba celo izboljša učne sposobnosti otrok do 15 %, zato je pomembno, da skrbimo za svoje počutje, za dovolj dnevne svetlobe v prostoru, primerno senčenje in redno prezračevanje.«

FOTO: Velux
FOTO: Velux

Strešno okno lahko enostavno vgradite ali zamenjate v enem dnevu

Vgraditev ali zamenjava strešnega okna je enostavna, vendar naj se ne prelevi v projekt sam svoj mojster. Vsekakor je priporočljiv brezplačen posvet s strokovnjakom za strešna okna, ki vam bo pomagal izbrati prave izdelke in vam bo na voljo skozi celoten postopek. V dodaten navdih pa so vam lahko tudi brezplačni nasveti. Raziščite priložnosti, ki jih neomejena dnevna svetloba prinaša v naša življenja, saj ko enkrat vidite več, manj ni več dovolj.


Naročnik oglasne vsebine je Velux