Spodrsljaji iz prve vrste

Trboveljčani so imeli občinski praznik, praznovali so pa – drugi.
Fotografija: Trboveljčani lahko jeseni popravijo lasten, skoraj štiri leta star, spodrsljaj … Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Trboveljčani lahko jeseni popravijo lasten, skoraj štiri leta star, spodrsljaj … Foto Polona Malovrh

V zadnjem tednu sta spet prišli do izraza politična nezrelost in neizkušenost prve trboveljske gospodične Jasne Gabrič. Nekaj sto Trboveljčanov je imelo na predvečer občinskega praznika 1. junija vso pravico, da jih je bilo sram zaradi nje. A kaj, ko ni trboveljski narod dolžan popravljati spodrsljajev tistih, ki jih je volil. Lahko pa že na jesen, na lokalnih volitvah, Trboveljčani popravijo lasten, skoraj štiri leta star, spodrsljaj …
 
Zadnjega maja je bil v Trbovljah topel večer. V osrednjo kulturno ustanovo je kot slavnostni govornik skupaj z županjo vstopil infrastrukturni minister v Cerarjevi vladi Peter Gašperšič. To je tisti minister, ki je v zadnjih mandatih daleč najbolje poskrbel za zasavske ceste, to mu je treba priznati. Vstopita torej minister Peter in prva gospodična Gabrič v dvorano, olikano občinstvo ju pozdravi z aplavzom. Sedeta v prvo vrsto desno. Kar se minister nekoliko razgleda in, glej, no, čisto na drugem koncu, na levi polovici dvorane, prav tako v prvi vrsti, zagleda znan obraz. Vidno se razveseli. Vstane. Zagleda še drugega! In tudi tretjega! Ker je kulturen človek - omika je očitno njegova močnejša stran -, se odpravi na drugo stran dvorane pozdravit še zagorskega, hrastniškega in radeškega župana. Prva gospodična Trbovelj obsedi, peščici v dvorani pa se milo stori, ko spremlja rokovanje zasavskih županskih mačkov z ministrom.
 
A moti se, kdor misli, da je bila to edina zadeva, ki je Trboveljčanom  pognala sram v žile. Narod je opazil tudi, da je bilo prvemu Zagorjanu Matjažu Švaganu in prvemu Radečanu Tomažu Režunu dano sedeti v prvi vrsti, prvemu Hrastničanu Miranu Jeriču pa v drugi!  Kako je to mogoče?! So možaki morda sprti? Niso bili, le trboveljski protokol jih je tako razporedil, da je bilo videti, kot da se ne marajo. Pa to še kar ni bil zadnji »kiks«! Povezovalka prireditve je porabila pet minut, da je pozdravila tudi tiste iz najbolj oddaljenih krajev, pozabila pa na oba najbližja soseda Trboveljčanov: Švagana in Jeriča! Očitno je ta bombonček zase hranila prva gospodična. Pozdravila je tudi njiju in tako popravila napako povezovalke. A hkrati zagrešila novo: v dvorani je sedel tudi drugi mož državnega sveta, tisti hip najvišji po »činu« v dvorani. In niti eden od silnih trbovskih protokolmojstrov z gospodično na čelu tega ni opazil ...
 
A kot smo izvedeli, drugemu možu spodnjega doma in v isti osebi prvemu Zagorjanu Švaganu zaradi tega ni bilo hudega. Resda so imeli 1. junija praznik Trboveljčani, praznovali so pa - Zagorjani. Kajti! Je kaj lepšega, je rekel Švagan, kot po šestih županskih mandatih pritisniti žig pod investitorsko zgodbo, ki njegovim Zagorjanom prinaša 80 novih delovnih mest?! 
 
In ko smo že pri Švaganu! Glede na namige portala Siol bo revež kriv tudi za to, če Rudi Medved, Šarčev poslanec, nekoč Švaganova desna roka na zagorski občini, postane šibki člen in se iz LMŠ prelevi v – SDS. Ker naj bi prav Švagan Rudija pripeljal k Šarcu, piše Siol. Narobe. Siol očitno ne pozna Rudija. Rudi je v nasprotju s trbovsko prvo gospodično tako prekaljen politik, da zna k Šarcu iti sam in strankarskemu ter občinskemu šefu Švaganu šele po izvršenem dejstvu povedati, da ga zapušča – da pa bo vedno ostal zvest njegovi uspešni ekipi. Hvala lepa, mu je rekel Švagan ...  Le čemu bi bilo z novim Rudijevim političnim šefom kaj drugače?