Berite mi z ustnic

Pokojninska reforma pretresa Rusijo.
Fotografija: Okoli 2,4 milijona ruskih žensk je v sredo osrečil ruski predsednik, so izračunali v ruskih medijih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Okoli 2,4 milijona ruskih žensk je v sredo osrečil ruski predsednik, so izračunali v ruskih medijih. FOTO: Reuters

V sredo so se Rusi še bolj približali Evropi. Kmalu bodo tudi oni morali delati tako dolgo kot večina drugih na stari celini, da si bodo prislužili starostno pokojnino. To neprijetno novico so v Rusiji izvedeli že sredi junija, ko je predlog novega pokojninskega zakona predstavil predsednik vlade Dmitrij Medvedjev, duma pa je reformo v prvem branju mesec pozneje tudi sprejela.

A ljudstvo, ki večinoma nasprotuje spremembam in je to povedalo tudi na demonstracijah, je še vedno pričakovalo, da ni še nič gotovo, saj ni o tej vroči zadevi nič slišalo od svojega priljubljenega voditelja Vladimira Putina. Upanje ni bilo neupravičeno, saj je ta leta 2005, ko je bil tako kot zdaj predsednik države, v državi pa so se zadnjič poskusili spopasti z neusmiljeno bližajočo se finančno krizo sedanje pokojninske ureditve, ki so jo sovjetske oblasti sprejele že davnega leta 1932, javno obljubil, da se starostna meja ne bo spreminjala, dokler bo na tem položaju.



Putin je ta teden priznal, da je to nekoč res rekel, ko je na televizijskih zaslonih javno prelomil svojo obljubo in uprizoril rusko različico ameriške komedije z naslovom Berite mi z ustnic, v kateri so se Američani norčevali iz svojega nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega. A Rusija niso ZDA, po tem »odkritem«, »poštenem« in »do ljudske zaskrbljenosti in strahu razumevanja polnem« Putinovem pojasnilu pa se utegne celo zgoditi, da se bo priljubljenost poglavarja Kremlja spet povečala. Ta se je namreč zelo zmanjšala, odkar so Ruse »razveselili« z novico o podaljšanju delovne dobe. Tudi pokojninski reformi je prej nasprotovalo kar 89 odstotkov prebivalstva, čeprav se lahko zdaj zelo spremeni razpoloženje ljudstva, ki je skupaj z voditeljevimi navodili, kako je treba misliti, slišalo tudi, s kakšnimi »korenčki« je ljubljeni Putin oplemenitil »palice« nepriljubljene vlade.

Teh so se najbolj razveselile ruske ženske, ki bodo zdaj lahko nehale delati pri 55 letih, zakon pa jim je nalagal dodatnih osem let delovne dobe, saj jim je Putin zagotovil »enakopravno« obravnavo. Tudi njim bodo tako kot moškim, ki bodo po novem morali delati do 65. leta, starostno dobo zvišali za le pet let. Okoli 2,4 milijona ruskih žensk je v sredo osrečil ruski predsednik, so izračunali v ruskih medijih. Takšnega »kavalirskega« odnosa bi si želele ženske marsikje po Evropi. Putin je obljubil še veliko »odpustkov« in olajšav, s katerimi si je povrnil še precej glasov podpore, ki pa je res ne potrebuje več tako kot nekoč, če mu gre verjeti, da je to njegov res zadnji kremeljski mandat. Nemara si je zato lahko privoščil, da pravim ruskim moškim v sredo ni dal nobenega pokojninskega »korenčka«. Po zadnjih podatkih se je njihova pričakovana povprečna življenjska doba v zadnjih letih resda zvišala na 67,5 leta, a to še vedno pomeni, da jim po novem ne bo ostalo kaj prida časa, da bi uživali ob zasluženi starostni pokojnini. Dve leti in pol.