Čas-opis

Mediji so natanko taki, kot jih ljudje berejo in so za njihovo vsebino pripravljeni plačati. Kakovost medijev je ogledalo družbe.
Fotografija: Delo ste bralci. In za vas se trudimo. Že šestdeset let. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Delo ste bralci. In za vas se trudimo. Že šestdeset let. FOTO: Leon Vidic

Leta 1959 je Miki Muster narisal strip Na Luno. Sovjetska zveza je tega leta proti Luni poslala tri sonde Lunik. Šest desetletij pozneje znanstveniki in karizmatični direktorji iz Silicijeve doline razpravljajo o odkrivanju Marsa in možnostih za turistični obisk po velikosti sedmega največjega planeta v našem osončju. To je napredek šestih desetletij.

Leta 1959 je Fidel Castro izvedel revolucijo na Kubi. Šest desetletij pozneje je njegov sopotnik Che Guevara, ki ima najbolj krvave roke kubanske revolucije, simbol upora in svobode. Kubansko gospodarstvo zelo spominja na razmere v Jugoslaviji konec 80. let prejšnjega stoletja: imajo dve valuti, pri čemer je konvertibilni pesos precej bolj zaželen, in ena redkih držav na svetu, kjer je ponudba manjša od povpraševanja. Zakonitost kapitalizma je, da ponudba presega povpraševanje. To je rezultat revolucionarnih šestih desetletij.

Leta 1959 je bila premiera epskega filma Ben Hur, ki je osvojil enajst oskarjev in ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov. Tega leta je nastala tudi Disneyjeva risanka Trnuljčica. Dva legendarna filmska dosežka. Šest desetletij pozneje Disneyjevo hčerinsko podjetje Marvel s filmom Maščevalci: Zaključek dosega neverjetne prihodke. Zgolj prvi konec tedna so v ZDA prodali za 320 milijonov evrov vstopnic. To je razvoj filmske industrije v šestih desetletjih.

Leta 1959 je bila premiera epskega filma Ben Hur, ki je osvojil enajst oskarjev in ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov. FOTO: Press Release
Leta 1959 je bila premiera epskega filma Ben Hur, ki je osvojil enajst oskarjev in ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov. FOTO: Press Release


Leta 1959 sta se v Ljubljani združila dva časopisa, Slovenski poročevalec in Ljudska pravica in 1. maja pred šestimi desetletji je prvič izšlo Delo. ​Dve stvari o medijih, še posebno tiskanih, sta neizpodbitni že vsaj teh šest desetletij.

Prva je, da ga ni politika, naj se volivcem še tako zavzeto predstavlja kot demokratičen, pluralen, brezmadežen in kreposten, ki ne bi v trenutku užaljenosti lastnega ega poklical novinarja, urednika, založnika ali lastnika, kadar mu ni všeč, kako je predstavljen v časopisu. Tiskana beseda boli.

Druga se nanaša na kritiko, kako slabi so mediji. Mediji so natanko taki, kot jih ljudje berejo in so za njihovo vsebino pripravljeni plačati. Kakovost medijev je ogledalo družbe.

Svet danes je nedvomno zelo drugačen kot leta 1959. Je boljši? Vsaj malo upamo, da je boljši tudi zaradi poročanja medijev.
Hvala, ker nas berete. Delo ste bralci. In za vas se trudimo. Že šestdeset let.

Svet je danes gotovo zelo drugačen kot leta 1959. Je boljši? Vsaj malo upamo, da je boljši tudi zaradi poročanja medijev. FOTO: Tomi Lombar
Svet je danes gotovo zelo drugačen kot leta 1959. Je boljši? Vsaj malo upamo, da je boljši tudi zaradi poročanja medijev. FOTO: Tomi Lombar

Preberite še: