Iskanje sreče

Ljudje nismo le tisto, kar imamo ali celo sploh ne.
Fotografija: Sreča ni nekaj, kar se nam zgodi od zunaj. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Sreča ni nekaj, kar se nam zgodi od zunaj. FOTO: Getty Images/istockphoto

Srečni Danci! Na svetovnem poročilu o sreči so tudi tokrat na samem vrhu, skupaj z njimi Finci, Švicarji in Norvežani. V različnih kategorijah te države sem ter tja zamenjajo mesta, a vse odlikujejo visoke uvrstitve na lestvicah dohodka, pričakovanja zdravega in dolgega življenja, socialne podpore, svobode, zaupanja in velikodušnosti. Poznavalci verjamejo, da so Danci recept za srečo našli v svojem »hygge«, ki naj bi bil subjektivni občutek dobrega počutja, varnosti, harmonije. To je lahko kava s prijatelji, sedenje pred toplim kaminom, poletni piknik v parku, večerja z družino ali karkoli drugega prijetnega za čim več ljudi. V zelo individualistični deželi, za kakršno velja Danska, hygge druži ljudi.

So se Danci in drugi Skandinavci najprej sprijaznili s svojo individualnostjo, potem pa sklenili, da jo bodo, ko jim ustreza, aktivno nadomestili z družabnostjo? Občutek prijetnega udobja poznamo vsi, toda ali si ga znajo nekateri narodi bolje pridobiti kot drugi? Da denar ne more biti edino zagotovilo sreče, dokazuje tudi najnovejša raziskava nemške Postbank, ki Nemcem kljub zelo izboljšanemu gospodarskemu položaju in nizki stopnji brezposelnosti že leta daje zelo podobne vrednosti na lestvici sreče.

Ljudje nismo le tisto, kar imamo ali celo sploh ne. Kolikokrat nas razveseli lepa nova preproga, preden po njej stopamo, ne da bi jo sploh opazili? Prazen želodec in raztrgana oblačila seveda še kako opazimo, a je tega v svetu vse manj, pa nismo nujno toliko srečnejši. Potrebna je tudi dobra organizacija družbe in prostega časa, saj so v Nemčiji med najbolj nezadovoljnimi tisti, ki ga veliko zapravijo z vožnjo na delo in nazaj, britanski zdravniki pa bodo lahko tistim, ki z njim ne vedo, kaj početi, lahko predpisovali plesne vaje ali kuharske tečaje. Hygge v tričetrtinskem taktu? Kuhano ali pečeno?