Selitev, da dobiš ošpice

V soboto si rane prevezujte doma, bolečinam pa zabičajte, naj počakajo na delavnik.
Fotografija: Karantena. KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karantena. KARIKATURA: Marko Kočevar

Če vas je na soboto začelo neznosno boleti uho ali ste potrebovali prevezo rane, ste se od marca 2013 do decembra lani v Ljubljani lahko odpravili k dežurnemu zdravniku na Metelkovo. Dobili ste listek z zaporedno številko ambulante in prišli hitro na vrsto. Od konca lanskega leta, ko so sobotne dežurne ambulante preselili v Službo nujne medicinske pomoči, ki deluje v okviru urgentnega bloka UKC Ljubljana, pa je vse drugače – slabše za paciente.

V triažni ambulanti vam določijo stopnjo ogroženosti, potem ste prepuščeni čakanju. Vsak nujnejši dobi prednost pred vami. Z navadno angino ali vnetimi sinusi lahko tam sedite več ur. In tvegate še okužbo z ošpicami. Da jo res, se je potrdilo to soboto, ko se je okuženi s to boleznijo v tamkajšnjih prostorih zadrževal tri ure.

Ta dogodek je nedvoumno pokazal, da selitev sobotnih dežurnih ambulant za odrasle v prostore urgence ni bila najboljša ideja. V ljubljanskem kliničnem centru so ji nasprotovali od začetka. Skrbelo jih je mešanje bolnikov z infektivnimi boleznimi in tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav. Zdaj se je potrdilo, da je bila skrb še kako upravičena. A v ZD Ljubljana se na njihov zdajšnji poziv, da sobotno dežurno ambulanto vrnejo nazaj na Metelkovo, vsaj za čas gradbenih del, očitno ne bodo zganili. Pri tem priznavajo, da s selitvijo niso privarčevali in da so jo izvedli kot posledico strokovnih usmeritev ter doktrine in zakonodaje na področju zdravstva. Zaradi teh strokovnih usmeritev je torej zdaj število potencialno okuženih z ošpicami precej večje, kot bi bilo, če bi dežurstvo ostalo tam, kjer je bilo.

Da ne tvegate po nepotrebnem, si torej v soboto rane prevezujte doma, bolečinam pa zabičajte, naj počakajo na delavnik.

Preberite še: