Skomine

Poletje bo vroče tudi po verjetnem današnjem upniškem DA.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Čeprav se zdi dogajanje okoli Agrokorja bolj oddaljeno, poteze pa manj usodne kot takrat, ko je taisti Agrokor naskakoval slovenskega najboljšega soseda, imajo lobisti, politiki in priskledniki pred ključno odločitvijo o nadaljnji usodi trgovine na Balkanu tudi pri nas veliko opraviti.

O tem, da bodo upniki z zadostno večino sprejeli poravnavo, pravzaprav nihče resno ne dvomi. Dogovor stabilizira lastniško strukturo v Agrokorju, kar je dobro tudi za Mercator. Ne nazadnje bi se tako zelo ugodno razpletel najobsežnejši primer strateškega prestrukturiranja podjetja v Jugovzhodni Evropi.

Domišljijo pa vznemirjajo naslednje poteze, tiste, ki se bodo bliže dotikale (v slovenski zavesti še vedno našega) Mercatorja. Je to priložnost, da ga pridobimo nazaj? Posvetovalni organ na ministrstvu za gospodarstvo pod taktirko Boruta Jamnika nekaterim daje misliti, da bi Slovenija rada iztrgala Mercator iz Agrokorja; zunaj svojega proračuna oziroma SDH in DUTB naj bi že zaznala potencialne kupce ... Drugi pa v obtožbah, da gre za politično vmešavanje v korporativne zadeve, vidijo samo od Hrvatov plačani medijski spin. Če je res, da Počivalška vodi samo iskrena skrb, da bi Mercator dobil učinkovitega lastnika, ki bo sposoben izvesti potrebne reforme v podjetju, dela to zelo nespretno. Vsaka druga možnost je nesprejemljiva.

Prostor za nove notranje in internacionalne bitke pa odpira tudi dilema okoli veljavnosti hrvaškega zakona o izredni upravi v Sloveniji. Medtem ko po odločitvi našega vrhovnega sodišča v Sloveniji lex Agrokor ne velja, ga je EU – priznala. Politiki tostran in onstran Sotle se prerekajo o njegovi veljavnosti v Sloveniji, kar je prvovrstno pravno vprašanje, lahko pa se naveže tudi na priznavanje upniškega dogovora. Skratka, poletje bo vroče tudi po verjetnem današnjem upniškem DA.