Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Komentarji

Slast za oblast

Je sploh mogoče, da bi se ta povolilna zgodba v Italiji dobro končala?
Karikatura: Marko Kočevar
Karikatura: Marko Kočevar
15. 5. 2018 | 06:00
1:44
Če mu bo uspelo splaviti novo vlado, bo predsednik republike Sergio Mattarella opravil nalogo brez precedensa v zgodovini italijanske republike. Vlade se težko rojevajo marsikje v Evropi: v Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji, celo v Nemčiji. Toda Italija je specifičen primer, njeno eksperimentiranje s politično geometrijo je posebno, njena domišljija neskončna. Tokrat se Kvirinal srečuje z ravnijo politične kulture, kakršne še ni bilo. Nasproti si stojita »zmagovalca«, pravzaprav politična dvojčka; ego enega in drugega je velikanski, govorica obeh je votla, nobeden od njiju ni pripravljen razjahati konja.

Poltretji mesec po volitvah sta Gibanje 5 zvezd in Liga včeraj prišla na Kvirinal spet praznih rok. Nista mogla ponuditi imena prihodnjega premiera. Čeprav sta konec tedna Matteo Salvini in Luigi Di Maio vseskozi oznanjala, da sta se v dveh dneh dogovorila vse, česar se prej nista v desetih tednih. In vendar so že njun prenapihnjeni besednjak, fraze brez pomena in nabrekli slog od vsega začetka vzbujali neskončen dvom. Je sploh mogoče, da bi se ta povolilna zgodba dobro končala?

V demokraciji gre za kakovost in ne za količino. Toda tu imamo opraviti s politično preprostima in nekompetentnima politikoma, ki jima v bistvu ne gre za vlado – gre jima samo za oblast.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine