Oblast je sladka

Ob vsem, kar se dogaja, preseneča še vedno disciplinirana podpora trenutni vladi.
Fotografija: Potrebujemo voditelje, ki so sposobni krotiti svoje osebne zamere in so sposobni delati v dobro državljanov, ki so jim državo zaupali v upravljanje. Foto Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Potrebujemo voditelje, ki so sposobni krotiti svoje osebne zamere in so sposobni delati v dobro državljanov, ki so jim državo zaupali v upravljanje. Foto Uroš Hočevar/Delo

To, kar počne Janševa vlada od svojega nastopa, mora resno skrbeti vse, ki kolikor toliko dajo na demokracijo.

Preveč prostora bi zahtevalo ponovno naštevanje vseh avtoritarnih akcij, s katerimi vsakodnevno presenečajo JJ in njegovi oprode. Nikoli nisem z njim simpatiziral, niti takrat, ko je sedel na Roški, saj si je to »prislužil« s pridobivanjem tajnih dokumentov svoje bivše »ljubezni« JNA.

Seveda sem bil takrat navdušen nad idejo o osamosvojitvi z edinim pomislekom, da nam ljudje, ki se obračajo po vetru, ne morejo prinesti nič dobrega. Tovrstni vedno poskrbijo samo zase, saj gre pri tem za vprašanje značaja. Da nam države niso ukradli, temveč so jo naredili zase, sem v PB pisal že pred skoraj desetimi leti, saj JJ ni edini tovrstni osamosvojitelj. Da je tako, dokazuje vsak dan s podporo svojih koalicijskih služabnikov. Priznam, da sem kljub povedanemu nekoč menil, da je JJ pameten in spreten politik, vendar po vsem, kar počne zadnje tedne, dvomim tudi o tem.

Po zadnjem ukrepu, ukinitvi financiranja ali bolje rečeno »stradanju« STA, sem prepričan, da si je zabil žebelj v krsto. Verjamem in upam, da KUL ne bo več imela težkega dela v prepričevanju koalicijskih poslancev, da končno spregledajo, v katerem grmu tiči zajec. Neobrzdana želja po oblasti, maščevalnost in avtoritarnost, ki jo izkazujejo JJ in njegovi najbližji podporniki, bi vsekakor morale spodbuditi k razmišljanju o predhodnem ugotavljanju značajskih kvalitet ljudi, ki jim narod zaupa vodenje države. Govorim o človeški stabilnosti, in ne o ideologiji. Potrebujemo namreč voditelje, ki so sposobni krotiti svoje osebne zamere in so sposobni delati v dobro državljanov, ki so jim državo zaupali v upravljanje.

Ob vsem tem pa neizmerno preseneča še vedno disciplinirana podpora trenutni vladi. Kot da se ljudje ne zavedajo, da bo ob takšni politiki imelo korist zgolj nekaj stotnij izbrancev JJ, ostali pa bodo (bomo) jedli vsak dan bolj črn kruh, pa še to za spuščenimi polkni, da ne bo kdo videl, kako »dobro nam gre«.

Preberite še:

Komentarji: