Kralj je odstopil. Kaj pa zdaj?

Malezijski kralj Mohamed V. noče več biti vladar, menda zaradi ruske lepotice.
Fotografija: Mohamed V. je prvi kralj Malezije, ki je odstopil. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mohamed V. je prvi kralj Malezije, ki je odstopil. FOTO: AFP

Malezija je za dobrih 16 Slovenij velika država z 32 milijoni prebivalcev na južnem delu Malajskega polotoka (razen mestne državice Singapur na skrajnem jugu) in severnem delu otoka Borneo (razen majhnega sultanata Brunej). Kot velik del sveta je ozemlje po dobi odkritij v 16. stoletju postalo igrišče evropskih velesil, dokler si ga niso v 19. stoletju podredili Britanci. Približno šest desetin prebivalcev je muslimanov, petina je budistov, desetina kristjanov in približno šest odstotkov hindujcev. Tudi etnično država ni enotna. Slabih sedem desetin je Malajcev, slaba četrtina Kitajcev in sedem odstotkov Indijcev.


Voljeni kralj


Po japonski zasedbi jugovzhodne Azije med drugo svetovno vojno so Britanci obnovili svojo oblast, vendar so se deli današnje Malezije v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja oblikovali v enotno državo s precej unikatno ureditvijo. Država je namreč federativna ustavna monarhija, kjer formalnega voditelja, kralja, ki ima bolj kot ne ceremonialna pooblastila, izvolijo za pet let. Izmed sebe ga po načelu rotacije izvoli devet vladarjev malezijskih federalnih enot, ki imajo dedne vladarje, štiri druge pa pri tem nimajo besede.Ker je mandat kraljevanja omejen na pet let, je jasno, da je imela Malezija do zdaj, kljub le nekaj več kot šestim deset­letjem obstoja, že cel kup kraljev: medtem ko nekdanji kolonialni gospodarici Veliki Britaniji že ves čas, odkar so ustanovili Malezijo, vlada Elizabeta II., je imela jugovzhodnoazijska država od leta 1957 že 15 kraljev. Nekateri so bili na prestolu manj kot pet let, vendar so mandat predčasno končali zato, ker so umrli. Samo Mohamed V. je odstopil.


Barvita osebnost


Mohamed V. se je rodil leta 1969 v zvez­ni državi, uradno sultanatu, Kelantan na severu Malezije. Njen sultan je postal leta 2010, ker je bil njegov oče, ki je sicer še vedno živ, zaradi bolezni nezmožen za vladanje. Ko je čez šest let prišel njegov sultanat na vrsto za to, da da naslednjega malezijskega kralja, je dobil še ta naziv.

Seveda je Mohamed V. vse prej kot kakšen klasičen sultan iz starih časov. Študiral je v tujini, predvsem v Veliki Britaniji ter Kanadi in Nemčiji. Poročil se je razmeroma pozno, pri 35 letih, vendar v zakonu ni zdržal dolgo. Že čez štiri leta se je ločil in tako je leta 2016 postal prvi malezijski kralj brez kraljice oziroma žene.

Znan je po zelo sproščenem nastopanju, med drugim so ga v javnosti že videli z nazaj obrnjeno bejzbolsko kapo. Čeprav ni videti kot posebno športen tip, rad sodeluje na pohodih za promocijo zdravja, menda pa je tudi navdušen voznik štirikolesnikov in strelec.

Občutek, da se s kraljem nekaj dogaja, je visel v zraku že nekaj časa. Tudi zato, ker je novembra brez pojasnil šel na bolniški dopust in ga ni bilo več v državi. Potem so se pojavile govorice, da ni več samski, saj se je decembra na razkošni slovesnosti v Moskvi menda poročil z zmagovalko lepotnega tekmovanja miss Moskve 2015, 25-letno Oksano Andrejevno Voevodino. Ker je sultan Mohamed tudi verski voditelj sultanata Kelantan, je Rusinja novemu možu na ljubo menda prestopila v muslimansko vero. Iz malezijske kraljeve palače fotografij domnevne poroke na družbenih omrežjih niso hoteli komentirati.

Preden je našla Alaha, je bila Oksana Voevodina precej nemuslimansko sproščena. FOTO: East2West
Preden je našla Alaha, je bila Oksana Voevodina precej nemuslimansko sproščena. FOTO: East2West


Vse te informacije so neuradne. Razen tega, da je Mohamed V. odstopil kot kralj Malezije – vsaj za zdaj pa ne tudi kot sultan Kelantana –, iz njegove administracije niso sporočili ničesar oprijem­ljivega. Ne o tem, zakaj je odstopil, ne o domnevnem zakonu z rusko lepotico, ne o tem, zakaj je sploh bil na bolniški. »Njegovo veličanstvo naroča prebivalcem Malezije, naj ohranjajo enotnost, toleranco in naj si prizadevajo za skupne cilje,« je bilo popolnoma prazno frazarjenje, ki ga je svojim donedavnim podložnikom blagohotno položil na srce Mohamed V.

Ker se kaj takšnega, da bi kralj odstopil, v Maleziji še ni zgodilo, so morali ta teden pohiteti, da prestol ne bi ostal prazen. Že v ponedeljek so se sestali voditelji sultanatov z volilno pravico. Trije, poleg Mohameda V. še dva, so sicer manjkali; eden je bil menda bolan, drugi pa v tujini. Kljub temu je bilo šest sultanov dovolj, da so se dogovorili, da bodo novega kralja izvolili 24. januarja in ga okronali teden pozneje.Čeprav uradno niso sporočili, zakaj je kralj Mohamed odstopil, se seveda pojavljajo špekulacije. Znano je, da je precej škripalo v odnosih med kraljem in vlado. To je lani spomladi na parlamentarnih volitvah po šestih desetlet­jih letih vladavine iste koalicije prevzela druga povezava strank pod vodstvom 93-letnega Mahathirja Mohameda. Veteran malezijske politike je bil v letih od 1981 do 2003 že premier, vendar se je zdaj povzpel na oblast z novo politično združbo.

S kraljem se je premier kmalu sprl, ker je hotel na mesto vodje tožilstva imenovati nekoga, ki ni bil etnični Malajec. Kralj mora imenovanje podpisati. Sprva ni hotel, potem pa je popustil. Čisto mogoče je, da se je Mohamed V. že pred rusko poroko odločil, da se bo raje kot bodel s prastarim premierom s četrt stoletja mlajšo rusko lepotico vozil s štirikolesnikom in streljal na glinaste golobe.


Po otoško


A ne glede na to, kaj je bil glavni vzrok, da je malezijski kralj odstopil, so imele srčne zadeve gotovo pomembno vlogo. Srčne zadeve pa so imele odločilno vlogo tudi pri najbolj škandaloznem vladarskem odstopu modernih časov, ko se je prestolu Velike Britanije odpovedal stric sedanje kraljice Elizabete II., kralj Edvard VIII.

Vojvoda in vojvodinja Windsorska sta po njegovem odstopu z britanskega prestola ostala skupaj do konca. FOTO: Dokumentacija Dela
Vojvoda in vojvodinja Windsorska sta po njegovem odstopu z britanskega prestola ostala skupaj do konca. FOTO: Dokumentacija Dela


Rodil se je leta 1894 takratnemu sinu prestolonaslednika in po letu 1910 kralju Juriju V.; v času rojstva je vladala še njegova prababica, legendarna kraljica Viktorija. Dokaj v skladu s tradicijo svoje dinastije – ne slovi kot posebno izobražena, saj je njihov domet najpogosteje vojaški poklic, kar sta dosegla tudi trenutno najbolj aktualna princa William in Harry, kraljica Elizabeta II. pa sploh nima nobene omembe vredne formalne izobrazbe – princ David, kakor so ga klicali, ni končal nobene šole.

Njegov oče je zasedel prestol leta 1910 in princ David je kot najstarejši sin postal prestolonaslednik. Bil je simpatizer nacizma in rasist, saj je aboridžine po obisku Avstralije opisoval kot najnižjo obliko ljudi in bitja, najbližja opicam. Že med prvo svetovno vojno, v kateri ga, čeprav je sam menda hotel, niso poslali na fronto, je začel osvajati (predvsem poročene) ženske, po čemer je v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja prav zaslovel.

Oče Jurij V. je bil nad neodgovornim sinom obupan. Britanski kralj takrat ni bil samo vladar otoka ob obali Evrope, ampak največjega imperija, kar jih je kdaj bilo. Poleg ogromnih ozemelj v Afriki je med drugim obsegal Kanado in Avstralijo, britanski kralj je bil tudi cesar Indije. Takrat se Britanci niso ne­upravičeno trkali po prsih, da v njihovem imperiju sonce nikoli ne zaide. Jurij V. je zaradi lahkoživega prestolonaslednika nekoč izjavil, da prosi Boga, da se ne bi nikoli poročil in imel otrok, da bi lahko po njem prestol zasedli mlajši brat Albert ali njegovi potomci.

Kraljeva želja se je večinoma uresničila. Januarja 1936 je Jurij V. umrl. Še pred tem je David spoznal Američanko Wallis Simpson, ki je bila enkrat že ločena in se je ravno ločevala od drugega soproga. Ko je David po očetovi smrti kot Edvard VIII. sedel na prestol orjaš­kega imperija, je kmalu poklical pred sebe premiera Stanleyja Baldwina in mu povedal, da se namerava poročiti s Simpsonovo takoj, ko se bo (drugič) ločila. Ker je britanski monarh tudi vodja anglikanske cerkve, sta Edvardu tako premier kot vrh klera povedala, da je takšen zakon nesprejemljiv.Vendar se je Edvard VIII. raje kot ljubezni odpovedal prestolu. Po nekaj več kot 320 dneh vladanja je decembra 1936 odstopil. Za njim so za kralja Jurija VI. okronali mlajšega brata, čigar najstarejša hčerka Elizabeta je sedanja kraljica Elizabeta II.
Nekdanji kralj in njegova žena, poročila sta se leta 1937, sta ostala skupaj do konca. Po vojni sta kot vojvoda in vojvodinja Windsorska živela največ v Parizu. Vojvoda je umrl leta 1972, vojvodinja, zaradi katere je zavrgel imperialno krono, pa leta 1986, stara 89 let.

Komentarji: