Pametna mreža za manj skrbi med delom od doma

Vedno bolj očitno je, kako pomembna je stabilnost brezžičnega omrežja v vsakem kotičku naših domov.
Fotografija: Bolezen covid-19 je korenito spremenila delovne navade ljudi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Bolezen covid-19 je korenito spremenila delovne navade ljudi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Stroka že od sredine marca, ko je Slovenijo zajel prvi val epidemije novega koronavirusa, podjetjem in zaposlenim svetuje delo od doma, kjer je to le mogoče. Bolezen covid-19 je korenito spremenila delovne navade ljudi: številni so morali v dnevu ali dveh svoj dom spremeniti v domačo pisarno ali šolsko učilnico in ustvariti razmere, v katerih lahko tako starši kot otroci nemoteno opravljajo svoje obveznosti.


Hitrost še ni dovolj


Ne tako star pregovor pravi, da pravi obraz človeka spoznaš šele takrat, ko vidiš, kako nanj vpliva prostor s šibko internetno povezavo. Zaradi nje se tudi največji flegmatiki spremenijo v histerične kolerike. Če moramo zaradi težav z omrežjem posnetek na youtubu pogledati v nižji ločljivosti, kot bi ga sicer, nam to utegne požreti prenekateri živec, a na dolgi rok ni usodnega pomena. Čisto drugače je, če nam slaba internetna povezava onemogoča normalen delovni proces ali spremljanje pouka. V časih, ko vedno več dela opravljamo od doma, so te težave še toliko bolj pereče.

V razvitih državah, kot je Slovenija, problem šibke internetne povezave že dolgo ne izvira iz majhne internetne hitrosti. V povprečnem gospodinjstvu običajno ne gre niti za to, da bi bilo omrežje preobremenjeno.

Bolezen covid-19 je korenito spremenila delovne navade ljudi. FOTO: Shutterstock
Bolezen covid-19 je korenito spremenila delovne navade ljudi. FOTO: Shutterstock


Uporabniki internetnih storitev imajo v svojih paketih navadno že vključeno visoko internetno hitrost, ki pa je zaradi različnih omejitev ne morejo izkoristiti v polnem obsegu. Zakaj je tako? Visoka internetna hitrost je v današnjih časih zelo pomembna, saj nam omogoča brezskrbno brskanje na spletu, nalaganje spletnih strani, prenašanje datotek in gledanje priljubljenih pretočnih videovsebin. Kako dobro jo posameznik zna izkoristiti, pa je precej odvisno tudi od njega samega in zmogljivosti njegove opreme: od ustreznega računalnika in pametnih naprav do usmerjevalnikov (routerjev) ali ojačevalcev brezžičnega signala.


Pametne mreže za stoodstotni izkoristek


Pri telekomunikacijskem operaterju T-2 opažajo, da se je delež njihovih naročnikov, ki so nadgradili internetno hitrost, v obdobju epidemije močno povečal. In naročniku, ki ima visoko hitrost interneta v svojem paketu, se izplača, da jo docela izkoristi. To je mogoče storiti z uporabo pametnih wi-fi mrež, ki poskrbijo za stoodstotno pokritost s signalom v vseh prostorih. S tem se predvsem izognemo situacijam, ko v enem delu hiše začnemo delati prek spleta, nato pa po treh minutah ugotovimo, da je tu signal prešibek, in se moramo prestaviti drugam.

V časih, ko vedno več dela opravljamo od doma, so težave zaradi slabe internetne povezave še bolj pereče. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V časih, ko vedno več dela opravljamo od doma, so težave zaradi slabe internetne povezave še bolj pereče. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ena tovrstnih mrež je Mesh. Sestavljena je iz brezžičnih točk, ki so razporejene po stanovanju in se povežejo pod istim imenom domačega omrežja. S tem poskrbijo za varnost in stabilnost omrežja, katerega jakost je enakomerna po vsem stanovanju ali hiši. »Če imajo uporabniki v manjših stanovanjih težave z wi-fi signalom, svetujemo, da postavijo brezžični usmerjevalnik na drugo mesto (višje ali na sredino stanovanja) in preverijo njegove nastavitve, kot so frekvenčno območje in kanal. Ravno zaradi teh nastavitev se lahko pojavijo motnje signala zaradi sosedskih wi-fi usmerjevalnikov. Če se signal z novo postavitvijo usmerjevalnika izboljša, ni potrebe po pametni wi-fi mreži,« v T-2, ki ima Mesh v svoji ponudbi, pojasnjujejo, kako preveriti, ali v manjših stanovanjih sploh potrebujemo to pametno mrežo.


Omejitve navzgor ni


Ljudje, ki živijo v velikih hišah in razmišljajo o nakupu pametne mreže, se ukvarjajo z drugimi vprašanji. Na kako velikem prostoru lahko pametna wi-fi mreža zagotavlja ustrezno razpršenost signala? »Omejitve navzgor načeloma ni, je pa pomembna pravilna postavitev sistema Mesh. Če imamo na primer tri nadstropja, lahko v vsako namestimo dve dostopovni točki, ki ju razporedimo enakomerno med nadstropji. V eno omrežje jih lahko priključimo šest, obenem pa tudi modem deluje kot ena izmed točk, kar pomeni, da je skupno število sedem,« pojasnjujejo v T-2.

Poleg tega, da sta priklop in namestitev te mreže nadvse preprosta, je njena dodatna prednost to, da število internih razpeljav po stanovanju ne vpliva na začetno hitrost interneta, če je postavitev kablov ustrezna. »Predvsem moramo paziti, da so zaključki kablov pravilno nameščeni, saj lahko že ena žička v kablu, ki ni priklopljena, povzroči padec hitrosti,« opozarjajo.

Komentarji: