46-letnici vendarle odvzeli pse

Policija opozarja občane, naj stvari ne jemljejo v svoje roke.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Te dni je na Obali odmevala zgodba 46-letne državljanke Švice, ki je v avtomobilih večkrat zaprte pustila tri pse. Epilog zgodbe je, da so ženski, ki ni primerno ravnala z živalmi, pse tudi uradno odvzeli.

Številni so se jezili ne le na žensko, ampak tudi policijo in pa inšpektorje, češ da ne ukrepajo. S policijske uprave Koper so poslali kronologijo obravnav in ukrepov zoper žensko. Prvič so nanjo naleteli že 13. julija, ko je imela ob 11.19 vozilo parkirano pri koprski železniški postaji, a so imeli v vozilu vodo, avtomobilska stekla so bila spuščena in niso kazali znakov vročinskega stresa. Na kraj je prišel tudi veterinarski inšpektor, ki je ocenil, da psi niso bili ogroženi in je izrekel le opozorilo. 

Prvega avgusta so okoli 14. ure policisti prispeli do vozila, parkiranega na soncu v Luciji, v katerem sta bila dva zasopla psa. Veterinarski inšpektor na kraj ni prišel, priče pa so povedale, da je lastnica enega izmed psov tudi brcala in pretepala. V policijskem postopku je ženska policiste žalila in ni upoštevala zakonitega ukaza policista, zato so zanjo uporabili tudi prisilna sredstva. Izrekli so ji globo v višini 1105 evrov zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru in izvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve zakona o zaščiti živali, v višini 800 evrov. Globo je poravnala na kraju.Le nekaj dni kasneje, 4. avgusta, ob 15.40, so policisti znova odhiteli na kraj, kjer je imela ženska parkirano vozilo s tremi psmi. Tokrat v garažni hiši v Kopru. Psi tudi tokrat niso kazali znakov vročinskega udara, a policisti so lastnico kljub temu povabili na policijsko postajo. V skladu z zakonom o zaščiti živali so ji izdali globo v višini 800 evrov. Policisti so obvestili tudi pristojno veterinarko, a je ženska kraj dogodka zapustila pred njenim prihodom. Ob 17.21 so policisti znova dobili prijavo, da je vozilo s psmi na soncu, ob 18.11 novo, a je lastnica odpeljala v Italijo. Policija se je 6. avgusta ob 11.22 znova odzvala na klic, veterinar je v tem primeru odredil začasen odvzem psov, ženski pa bo izrekel tudi 800 evrov globe. 

Na PU Koper so še opozorili, da morajo policisti vsakič znova ocenjevati stanje psov, za kar pa pravzaprav niso strokovno usposobljeni, kot to niso niti posamezni občani. »Prav zato je toliko bolj pomembna prisotnost uradnega veterinarja, ki je strokovno usposobljen oceniti stanje živali in določiti kdaj so izpolnjeni pogoji za prekršek oziroma kdaj je potrebno izvesti določene ukrepe.« 

Na PU Koper so se ob tem še zahvalili za obvestila, a opozorili, da občani »nimajo pravice slediti, ustavljati ali zadrževati oseb, ki so po njihovi oceni kršili zakonodajo glede varstva oz. zaščite živali.«