Aktivistu zaradi konoplje ne bo treba v zapor

Odvetnik Robert Pungerl s svojimi argumenti ni prepričal višjih sodnikov, pritrdili so mu na vrhovnem sodišču.
Fotografija: Aktivistu Sanjinu Jašaru je grozil zapor. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Aktivistu Sanjinu Jašaru je grozil zapor. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor – Novica, da je oproščen vseh obtožb, je mariborskega aktivista Sanjina Jašarja presenetila. Kako tudi ne, ko pa se sploh ni pritožil na obsodilno sodbo. Za to, da so ga vrhovni sodniki pravnomočno in dokončno oprostili obtožb zaradi prepovedane proizvodnje in prometa z marihuano, se ima zahvaliti predvsem mariborskemu odvetniku Robert Pungerlu, ki je zagovarjal njegovega soobtoženca Tomaža Zagoršaka.

»Če bo treba, bom svojega klienta branil vse do ustavnega sodišča,« je sredi lanskega leta dejal mariborski odvetnik Robert Pungerl, ko je z višjega sodišča v Mariboru prišla novica, da so oprostilni sodbi spremenili v obsodilni. Vse skupaj se je začelo pred štirimi leti. Sanjin Jašar je kot veliki zagovornik uporabe konoplje v medicinske namene za potrebe bolnikov izdeloval konopljino smolo, zaradi česar je potreboval konopljo in jo odkrito tudi prideloval. A je njegovo početje nekdo prijavil policiji. Kriminalisti so med hišno preiskavo v enem od objektov Kulturnega centra Pekarna zasegli 44 sadik indijske konoplje, nekaj več kot šest kilogramov posušenih delcev te rastline, šest gramov konopljine smole in 700 mililitrov kreme s THC.


Pomagače iskal po spletu


Da so zaseženi predmeti last Sanjina Jašarja, je ne nazadnje priznal tudi na družbenih omrežjih. Tam je namreč iskal pomagače, ki bi mu bili pripravljeni na pomoč priskočiti kot »pralci« marihuane, asistenti za bolnike in kurirji za nabavo po kilogram trave. A sočasno je zainteresirane opozoril: »Če vas zasačijo, ne boste dobili plakete za najboljšega humanitarca, ne boste dobili svojih pet minut na televiziji – dobili boste zaporno kazen in dva stavka v črni kroniki.« Tako se je tudi zgodilo in na zatožno klop sta sedla Jašar in njegov pomočnik Zagoršak.

Na sojenju se nista sprenevedala, da sta trgovala s konopljo. Zagovarjala sta se, da se je ta posel začel po naključju, ker sta za kuhanje konopljine smole, s katero sta hotela pomagati bolnikom, potrebovala več konoplje, kot sta je sama pridelala. Mariborska okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič je obtožena po dolgotrajnem postopku in kopici zaslišanih prič oprostila očitanih kaznivih dejanj z argumentacijo, da obstaja nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročila obsodilna sodba.

A višja državna tožilka Januša Rotman Kušar se je pritožila na višje sodišče. Tu so oprostilni sodbi razveljavili in ju spremenili v obsodilni. Tomaža Zagoršaka je doletela pogojna obsodba, Sanjin Jašar pa bi po presoji višjih sodnikov moral za leto dni celo za zapahe. Zanimivo, da se je Jašar, ki mu je grozil celo zapor, vdal v usodo in se s svojim zagovornikom na obsodbo sploh ni pritožil. Zato pa je to na vrhovnem sodišču storil zagovornik soobtoženega Tomaža Zagoršaka, odvetnik Robert Pungerl.
In uspel. Vrhovni sodniki so se strinjali z oceno prvostopenjskega sodišča. »Pri presojanju o zaseženi količini konoplje je treba upoštevati, da je bila namenjena izključno izdelavi izdelkov. Navsezadnje pa je treba upoštevati, da so bili izdelki iz konoplje v precejšnjem delu podarjeni. Kar 19 od zaslišanih 25 prič je izpovedalo, da so konopljine izdelke prejele brez plačila,« je zapisano v sodbi vrhovnega sodišča.

Predsednica senata vrhovnega sodišča Barbara Zobec je v sodbi še zapisala, da so razlogi, zaradi katerih se je pritožil obtoženi Tomaž Zagoršak, tudi v korist soobtoženega Sanjina Jašarja, ki pa se ni pritožil. Zaradi tega je sodišče po uradni dolžnosti sodbo višjega sodišča razveljavilo in ga oprostilo vseh obtožb.