Danska policija obtožila 14 oseb zaradi delitve brutalnega posnetka

Prijateljici Louisa Vesterager Jespersen in Maren Ueland so islamski skrajneži umorili decembra lani.
Fotografija: Louise Vesterager Jespersen FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Louise Vesterager Jespersen FOTO: Facebook

Danska policija je obtožila 14 oseb zaradi delitve videoposnetka na družbenih omrežjih, ki prikazuje umor Louise Vesterager Jespersen in Maren Ueland v Maroku decembra lani, poroča Reuters.

»Dejanje ni samo kaznivo, ampak tudi žaljivo do žrtev in sorodnikov, za vse, ki pa so si ogledali posnetek, pa je to lahko globoko neprijetna izkušnja,« je dejala policija in pozvala ljudi, naj posnetek zbrišejo.

Umor 24-letne Louise iz Danske in 28-letne Maren iz Norveške, ki so ju ubili islamski skrajneži med trekingov v bližini vasi Imlil v gorovju Atlas, je pretresel obe državi.

Pogled na Imlil, vas blizu mesta, kjer sta bili brutalno umorjeni Maren Ueland in Louisa Vesterager Jespersen. FOTO: Reuters
Pogled na Imlil, vas blizu mesta, kjer sta bili brutalno umorjeni Maren Ueland in Louisa Vesterager Jespersen. FOTO: Reuters


Na posnetku naj bi bilo videti, kako moški enemu od deklet prereže vrat, domnevno s kuhinjskim nožem.

Dvanajst ljudi je bilo obtoženih, da je posredovalo posnetek, dva pa sta bila obtožena, ker sta terorističnemu dejanju izrekla javno podporo. Šest obtoženih je starih med 13 in 18 let.

Maroška policija je v povezavi z umoroma obtožila več ljudi, vključno s štirimi, ki so v posnetku izrazili pripadnost Islamski državi.

Louisa je nekaj mesecev preživela tudi v Sloveniji, tri mesece je bila namreč zaposlena kot inštruktorica raftinga na Soči.