Sodišče razsodilo: Kristijan Kamenik ni kriv štirikratnega umora

Kristijana Kamenika so oprostili vseh obtožb. Sodba še ni pravnomočna.
Fotografija: Kristijan Kamenik ni kriv, je odločilo sodišče. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Kristijan Kamenik ni kriv, je odločilo sodišče. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Zgodba enega najbolj brutalnih dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije je danes dobila tretji nepravnomočni konec. Po 26 letih od štirikratnega umora v Tekačevem je bila v že v tretjem sojenju Kristijanu Kameniku danes izrečena sodba.

Okrožna državna sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je obrazložila sodbo: »Priče niso povedale nič novega. Anonimna priča Matej je pri preiskovalnem sodniku izpovedal določena dejstva, ampak zanje ni podal nobenih dokazov. Noben materialni dokaz ni potrdil, da je bil Kristijan Kamenik na kraju dejanja in da je storilec. Res je bilo v 25 letih več dokazov izločenih, ampak senat je odločal z dokazi, ki so v spisu. Ti dokazi Kristijana Kamenika ne umeščajo na kraj dogajanja in ga ne povezujejo z dejanji.«

Sodnica se je dotaknila tudi priče, ki jo je v zaključni besedi omenjal tožilec: »Nekatere priče so navajale drugače, kot je izpovedoval obtoženi. Ampak tudi če bi senat ugotovil, da so priče verodostojne in da njihove navedbe morebiti držijo, nimamo nobenega dokaza, ki Kristijana Kamenika umešča v Tekačevo v času dogodka. Res je bil narejen uradni zaznamek glede Kobaleta, a uradni zaznamek ni dokaz v sodnem postopku. Ta priča je pri preiskovalnem sodniku zanikala kakršno koli poznavanje zadeve.« Sodnica je še dodala, da ni bila najdena niti ena biološka sled Kristijana Kamenika na nobenem od dokazov.

image_alt
Nove analize DNK v primeru Kamenik niso pokazale nič novega

Kristijan Kamenik je po izreku sodbe dejal, da bo zadevo komentiral, ko bo sodba pravnomočna. Na vprašanje, da je verjetno ob taki sodbi vesel, pa je bil jasen: »Jaz sem zmeraj vesel.« Njegova zagovornica je dejala, da je bila sodba pričakovana, saj dokazov ni: »Nemogoče, da bi sodišče sploh lahko izreklo kakšno drugačno sodbo, ker ni ne materialnih ne personalnih dokazov, kar sem že večkrat povedala.« Ali lahko v prihodnje pričakujemo morebiti odškodninsko tožbo Kamenika, pa je še prezgodaj govoriti, je dejala.

Tudi okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič je dejal, da sodba kakšno veliko presenečenje ni: »Sodišče je iz spisa izločilo vse materialne dokaze, ki so bili obremenjujoči za obtoženca. Mi smo s preostalimi dokazi skušali dokazati njegovo krivdo, ampak očitno ti dokazi niso imeli take teže.« Ali se bo tožilstvo pritožilo, se bodo odločili, ko bodo sodbo prebrali in preučili.

Izločeni obremenilni dokazi

Kristijan Kamenik je bil za štirikratni umor najprej obsojen, v ponovljenem sojenju je bil oproščen, nato pa so njegovi izleti po tujih zaporih zaradi pečanja s prepovedano drogo zadevo Tekačevo malce zavrli. Od leta 2015 do 2022 je sodišče iz spisa izločilo vrsto dokazov, ker so bili pridobljeni nezakonito oziroma s premalo obrazloženo odredbo za hišno preiskavo. Med drugim tudi najbolj obremenilne športne copate, ki naj bi jih nosil storilec.

image_alt
Kristijan Kamenik po dolgih 24 letih spet na začetku

Tretje sojenje se je začelo novembra lani in Kamenikova zagovornica Maksimilijana Kincl Mlakar je že pred začetkom predlagala, da bi tožilstvo obtožnico preprosto umaknilo, ker v njej ni ostalo več ničesar, kar bi kazalo na utemeljen sum, da je štirikratni umor storil Kristijan Kamenik.

Tožilstvo je vztrajalo, med drugim so še enkrat pregledali in analizirali redke dokaze, ki so v spisu ostali. Tehnologija preverjanja sledi DNK je namreč precej napredovala v dobrega četrt stoletja, prav zato so odkrili enega od domnevnih sostorilcev. Proti temu osumljencu, sicer hrvaškemu državljanu, je tožilstvo novembra lani vložilo zahtevo za preiskavo. A tudi nove analize niso pokazale ničesar novega oziroma za Kamenika obremenjujočega.

image_alt
Kako je forenzična znanost prišla do novega osumljenega

Okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič je v dopoldanski zaključni besedi vseeno spomnil na izločene dokaze: »Obuvalo s kockastim vzorcem je nosila oseba, ki je ustrelila druge osebe. Sodišče je po 20 letih izločilo obuvalo, ker je bilo odvzeto nezakonito.« Dodal je, da so v preiskavi ugotovili, da je bilo streljano z dušilcem, zaradi katerega so morali biti uporabljeni tudi laserski merki. »Tudi te je sodišče izločilo,« je dejal tožilec.

Okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič zahteva najvišjo možno kazen, kot jo je takrat dopuščal kazenski zakonik, to je 20 let zapora. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič zahteva najvišjo možno kazen, kot jo je takrat dopuščal kazenski zakonik, to je 20 let zapora. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Tožilec je dejal, da je imel usodnega dne Kamenik živahno komunikacijo po mobilnem telefonu, razen v času umorov: »Takrat je bil telefon nem. Pri Poharčevih namreč ni bilo signala GSM.« Ključni del, na katerega se je tožilec naslonil, pa je bilo pričanje Jožeta Kobaleta, danes Leskovarja. Kot je povzel tožilec, je priča povedala, da ga je Kamenik spraševal glede zlata: »Da gre za dve starejši osebi v bližini Rogaške Slatine, da bo potrebno vezanje in da bo treba spustiti tudi kakšen šus.«

image_alt
S Kamenikom naj bi moril 56-letni Hrvat

Kot je še povzel tožilec, naj bi se priča ponovno srečala s Kamenikom: »Ta mu je rekel, da so zrihtali in da je bilo bolj vroče, kot je mislil. Da so dobili več kot 100.000 evrov in več kot kilogram zlata.« Jožeta Kobaleta, ki se danes piše Leskovar, so hoteli tudi zaslišati v živo, a je sodni izvedenec ugotovil, da pričanja ni sposoben.

Kristijan Kamenik ves čas vztraja, da je nedolžen. Njegova zagovornica Maksimilijana Kincl Mlakar pa je že v začetku tretjega sojenja predlagala, da bi tožilstvo obtožnico preprosto umaknilo, ker v njej ni ostalo več ničesar, kar bi Kamenika bremenilo štirikratnega umora v Tekačevem. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Kristijan Kamenik ves čas vztraja, da je nedolžen. Njegova zagovornica Maksimilijana Kincl Mlakar pa je že v začetku tretjega sojenja predlagala, da bi tožilstvo obtožnico preprosto umaknilo, ker v njej ni ostalo več ničesar, kar bi Kamenika bremenilo štirikratnega umora v Tekačevem. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Tožilec je sklenil, da je šlo za brezkompromisen, krut in premišljen štirikratni umor. Vsi so bili ustreljeni v glavo, 73-letni Štefan Poharc najprej v stegno, potem je moral odpreti še sef, na poti do tja pa prestopiti svojo mrtvo ženo, 75-letno Frančiško Poharc. Ubiti sta bili tudi 36-letna Helena Krošlin in njena 17-letna hči Viktorija. Tožilec je vsak umor zahteval 15 let zapora, skupno 20 let zapora, kolikor je največ, kot je dopuščal kazenski zakonik pred 26 leti.

image_alt
Kamenik še vedno vztraja, da je nedolžen

Kamenikova zagovornica Maksimilijana Kincl Mlakar pa je ponovila, kar je ponavljala od začetka tega tretjega sojenja: »Edina možna sodba je oprostilna.« Poudarila je, da je obramba že novembra povedala, da v obtožnici ni utemeljenega suma, da je to dejanje storil Kristijan Kamenik. Nobena od prič ni vedela ničesar o dejanju, večinoma je šlo za govorice z ulice, da je šlo za neverodostojne izjave.

Kincl Mlakarjeva je poudarila, da še enkrat pregledani predmeti niso pokazali prav nobenih sledi Kristijana Kamenika. Našli so sicer DNK moškega, a ta moški ni Kristijan Kamenik.

image_alt
Kristijan Kamenik spet na sodišču zaradi štirih umorov

Glede priče, ki jo je v zaključni besedi največkrat omenil tožilec, pa je bila Kamenikova odvetnica jasna: »Okrožni državni tožilec se v veliki meri sklicuje na izjavo Jožeta Kobaleta, ki jo je dal policistom. Gre za uradni zaznamek, na katerem sodba ne more temeljiti. Kobale je namreč pričanje pogojeval z odpravo pripora, v katerem se je nahajal, in je to tudi dosegel. Dejstvo tudi je, da se v spisu nahaja tudi izpovedba pred preiskovalno sodnico, ko je povedal, da ne ve ničesar o umorih v Tekačevem in ničesar o uradnem zaznamku. Torej to nima nobene vrednosti.«

Kincl Mlakarjeva je sklenila, da je čas, da se postopek po 26 letih zaključi: »V spisu ni nobenih dokazov, ki bi imeli dokazni standard za uvedbo preiskave ali da bi se proti nekomu vložila obtožnica, kaj šele za sodbo. Ni nobenih dokazov, da je to storil Kristijan Kamenik.«

 

 

Preberite še: