Kurjenje kljub prepovedi lahko pripelje do tragedije

Letos je bilo v januarju in februarju največ požarov v naravi v zadnjih štirih letih, do včeraj več kot 370
Fotografija: Travniški požar so ukrotili tudi člani PGD Dolenja Trebuša in PGD Most na Soči. Foto PGD Dolenja Trebuša
Odpri galerijo
Travniški požar so ukrotili tudi člani PGD Dolenja Trebuša in PGD Most na Soči. Foto PGD Dolenja Trebuša

Maribor – Kljub prepovedi kurjenja se po vsej Sloveniji nadaljujejo travniški požari. Najbolj je izpostavljeno širše območje Severne Primorske in Krasa, kjer so večje travnate površine, višje temperature in tudi pomanjkanje padavin. V sredo je bilo največ požarov na na celjskem območju, in sicer sedem, sledita območji Ljubljane in Postojne s po šestimi požari.

A tudi s PU Maribor so predvčerajšnjim poročali o šestih požarih, večinoma travniških, do včerajšnjega jutra do sedme ure pa so imeli pet novih tovrstnih primerov. Trem kršiteljem so policisti zaradi kršitve uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju že izdali plačilne naloge, v dveh primerih pa še ugotavljajo, kdo je kršitelj. Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor, je pohvalil gasilce, ki se vsakič hitro odzovejo, vendar se ob neugodnih vetrovnih razmerah lahko takšni požari kaj hitro spremenijo v prave katastrofe. "Ob travniških požarih resda ni velika, ampak ne gre pozabiti, da gre zahvala za to v veliki meri le gasilcem, saj se tudi tovrstni požari lahko spremenijo v tragedije. Na to nas nenehno opominjajo prizori požarov v tujini, pa tudi iz našega Krasa oziroma Primorja. Še kako sveže so tudi posledice požara, ki je divjal v okolici Splita," je sporočil in dodal, da zato še enkrat poudarjajo, da je po vsej Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost.

"V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Policisti bodo kršitve prepovedi dosledno sankcionirali," sporoča.
 

Od 20 do 30 požarov na dan


O travniških požarih poročajo tudi z drugih policijskih uprav. Včeraj dopoldan, malo pred 10. uro, so tako policiste obvestili o požaru v naravnem okolju v Ajdovščini. Gasilci GRC Ajdovščina so ogenj pogasili in občanu zaradi razglašene velike požarne ogroženosti prepovedali nadaljnje kurjenje, policisti pa so ga oglobili. Predvčerajšnjim popoldan malo pred 16. uro je, ker je ogenj ušel izpod nadzora, zagorelo v naravnem okolju v Batujah, pogorelo je približno en hektar travnika in grmičevja. Ogenj so pogasili gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina, reševalci pa so zaradi manjših opeklin po desni nogi med gašenjem ognja pomagali eni osebi. Še pred tem, okrog 12.30 pa je zagorelo na Tolminskem na območju Gorenje Trebuše v bližini stanovanjske hiše, prav tako zaradi kurjenja suhe trave. Gasilci PGD Dolenja Trebuša in PGD Most na Soči so požar pogasil, v njem pa so bili ožgani tudi drogovi električne napeljave.

Od preteklega tedna je bilo v naravi od 20 do 30 požarov na dan, pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso), in pojasnjujejo, da je zaradi suhega rastlinja zgodnja pomlad pogosto obdobje s povečano požarno ogroženostjo naravnega okolja. Ogroženost povečujejo predvsem še izostanek padavin zadnje tri tedne, odsotnost snežne odeje in vetrovno vreme. V petek sicer pričakujejo krajevne plohe, ki pa ne bodo zajele celotne Slovenije, in ne bodo bistveno zmanjšale nevarnosti požarov v naravi. Več dežja pričakujejo v noči na torek, kar bi znalo omiliti sušne razmere in s tem tudi nekoliko zmanjšati požarno ogroženost, še bolj pa se bo ta zmanjšala z nadaljnjimi padavinami, ki jih pričakujejo v drugi polovici prihodnjega tedna, in z razvojem vegetacije v naslednjih tednih.

Letos je bilo v januarju in februarju največ požarov v naravi v zadnjih štirih letih. Do danes jih je bilo 379. V enakem obdobju lani je bilo požarov v naravnem okolju 87. Leta 2017 jih je bilo v enakem obdobju 320, leta 2016 147 in leta 2015 107.