List papirja, vreden štiri milijone evrov

Nachbar na sodišču: Košarkar se izogiba plačilu štirimilijonskega dolga po pogodbi o zastopstvu.
Fotografija: FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman Šipić/Delo

Slovenj Gradec – Po petnajstih letih pravdanja na treh slovenskih sodiščih in po dveh sodbah v prid računalniškemu podjetju Mentis iz Dravograda košarkar Boštjan Nachbar svojemu prvemu pokrovitelju ni pripravljen plačati okoli štiri milijona evrov košarkarskega zaslužka s pripadajočimi obrestmi.

Zadnji kamenček spotike med sprtima stranema je štipendija, ki jo je Boštjan Nachbar od Mentisa v višini dobrih tristo evrov na mesec prejemal deset let. »Bili smo neprevidni. Za štipendijo, ki smo mu jo plačevali, nimamo dokumentov,« je povedal Stanko Zvonar, ki je z Dušanom Laznikom, nekdanjim družinskim prijateljem Nacbarjevih, solastnik podjetja Mentis. V podjetju niso nasprotovali, da Nachbarjevi odvetniki znižajo znesek dolga za višino izplačanih štipendij s pripadajočimi obrestmi, to je okoli 64 tisočakov. »Pričakoval sem, da bo zadeva na sodišču danes končana, a tožena stranka ni predložila specifikacije izračuna z zamudnimi obrestmi za vseh 120 mesecev, zato sodišče o tem ni moglo odločiti,« je razočarano razložil Zvonar, ki je prepričan, da gre za nov zavlačevalni manever Nachbarjevih odvetnikov iz odvetniške družbe Čeferin.

Podjetju Mentis pravnomočna sodba, končana z revizijo na vrhovnem sodišču, prav nič ne pomaga do denarja, ki so ga iztožili na sodišču. Boštjan Nachbar, španski rezident, je v Sloveniji brez premoženja, zato mu tudi z izvršbo pred dvema letoma niso mogli odvzeti ničesar.

Mentis je ekskluzivno pogodbo o desetletnem zastopanju s takrat komaj 16-letnim košarkarjem podpisal leta 1997 in jo pri njegovi polnoletnosti obnovil. Pogodbo na enem samem listu papirja sta podpisala Boštjanov oče Vlado Nachbar in direktor Mentisa Dušan Laznik, takrat velika prijatelja. Z njo se je košarkar obvezal, da bo deset let plačeval Mentisu 30-odstotni delež od zaslužkov, Vladu Nachbarju pa je Mentis poravnal hipotekarne dolgove za hišo in izplačal gotovino v višini takratnih treh milijonov tolarjev. Prvih pet let po sklenitvi sponzorske pogodbe je obveznosti do Mentisa poravnaval, s prestopom v severnoameriško poklicno košarkarsko moštvo Houston Rockets leta 2002 pa nakazil ni bilo več. Z očetom sta izračunala, da sta dolg do Mentisa že preplačala.

V odvetniški družbi Čeferin so napovedali, da bodo izkoristili vsa pravna sredstva v tej zadevi. Na ustavno sodišče so se že pritožili letos marca, če bo treba, bodo šli celo do evropskega sodišča za človekove pravice. »Nikakor ne moremo privoliti v to, da je nekdo upravičen do plačila zaslužka v obdobju desetih let ob dejstvu, da ni bilo v tem času nobene nasprotne storitve,« pravi Nachbarjeva odvetnica.