Na območju Triglava in Slavnika je strela ubila dva moška

Neurja so včeraj predvsem na Štajerskem, pa tudi drugod po državi povzročala težave. Meteorna voda je zalivala objekte, veter je podiral dreves, ponekod toča.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar

V soboto okoli 18. ure je na grebenu pod vrhom Triglava strela udarila v planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so preminulega s pomočjo dežurne ekipe z Brnika in helikopterjem prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci in pogrebna služba. V dolino so prepeljali tudi planinko, ki je spremljala pokojnika, poroča center za obveščanje.

image_alt
​Še vedno prepogosto rešujejo facebook planince

Gre za državljana Slovaške, ki je po udaru strele umrl kljub oživljanju, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Strela je vanj udarila med Malim in Velikim Triglavom, med neurjem pa je bilo na Triglavu takrat najmanj pet ljudi, so še dodali na kranjski policijski upravi.

Strela je moškega ubila tudi med nevihto, ki se je razbesnela nad širšim območjem Slavnika. Kot je poročal Radio Slovenija, se je nesreča zgodila 400 metrov pod Tumovo kočo. Umrli pri sebi ni imel dokumentov, zato njegova identiteta sprva ni bila znana. Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Koper, je tamkajšnji operativno-komunikacijski center obvestilo o tem, da je pod Slavnikom najden mrtev moški, prejel v soboto nekaj pred 17.30. Na kraj so se poleg policistov odpravili še zdravnik in reševalne enote. Ugotovili so, da je v 44-letnega moškega, doma z Vrhnike, med pohodom udarila strela, zaradi česar je umrl na kraju. Policisti bodo o dogodku napisali poročilo na koprsko tožilstvo.

Težave zaradi neurij

Sicer pa se je v soboto po državi razvilo več neurij, zaradi katerih je bilo največ težav na območju Štajerske in deloma Koroške, pa tudi ponekod drugod. Meteorne vode so zalivale kletne prostore objektov, poplavljale ceste, veter je odkrival strehe in podiral drevesa, ponekod je padala tudi toča. Zaradi udara strele je na območju občine Hajdina zagorelo na stanovanjski hiši.

Gasilci so z izčrpavanjem vode iz objektov imeli največ dela v občini Slovenska Bistrica, kjer je v naseljih Gaj, Pokoše, Pragersko in Spodnja Polskava meteorna voda zalila prostore kar 21 objektov, ter v občini Rače-Fram, kjer je voda zalila prostore 13 objektov. Voda je objekte zalivala tudi v občinah Kidričevo, Poljčane, Radeče, Radlje ob Dravi, Starše in Štore, v Šoštanju je zalila prostore trgovskega centra, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Včeraj je ponekod padala tudi toča. Fotografija je simbolična. FOTO: Bakal Oste
Včeraj je ponekod padala tudi toča. Fotografija je simbolična. FOTO: Bakal Oste

Krajevne plohe in nevihte tudi dnaes

Močan veter je drevesa med drugim podiral na območju občin Majšperk, Laško, Hrastnik, Selnica ob Dravi, Šmartno ob Paki in Zreče.

Zaradi velike količine vode so v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom obstali udeleženci soteskanja. Z vrvno tehniko so jih nepoškodovane iz soteske dvignili gorski reševalci.

Tudi danes se bodo po napovedih agencije za okolje pojavljale krajevne plohe in nevihte, sprva bolj v zahodni polovici Slovenije.

Preberite še: