Nadlegoval naj bi jo v ordinaciji

Mariborski zobozdravnik bi moral sesti na zatožno klop, a je sodnica predobravnavni narok preklicala.
Fotografija: Kaj se je dejansko dogajalo v ordinaciji, bo presojalo sodišče. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Kaj se je dejansko dogajalo v ordinaciji, bo presojalo sodišče. FOTO: Marko Feist

Maribor – Le nekaj dni po obsodbi zdravnika Davorina Kolarića na pogojno kazen zaradi spolnega nadlegovanja mladoletnice je v javnosti odjeknila podobna novica. Danes bi se na mariborskem sodišču moralo začeti sojenje 39-letnemu zobozdravniku iz mariborskega zdravstvenega doma Adolfa Drolca. A ker je obtoženi v zadnjem trenutku zamenjal zagovornika, sodnici Simoni Mernik ni preostalo drugega, kot da je predobravnavni narok preklicala.

Kaj se je dejansko dogajalo v ordinaciji, bo presojalo sodišče, a očitki tožilstva so resni. Predlani je mariborski tožilec Zoran Klinc na sodišče vložil zahtevo za preiskavo zoper zobozdravnika, saj naj bi ta med zdravljenjem spolno napadal pacientko. Na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom je pacientka na dolgo in široko razlagala, kaj naj bi se ji primerilo novembra 2016. Zaradi hudega zobobola je obiskala svojega izbrana zobozdravnika. Stomatolog naj bi jo bil sprejel v ordinacijo, v kateri je bila sprva prisotna tudi asistentka, vendar naj bi kasneje zapustila prostore ordinacije.



Po prvem pregledu je zobozdravnik našel krivca za bolečine, zato se je odločil za puljenje zoba. Toda med čakanjem, da bo zdravilo začelo učinkovati, naj bi se zdravnik z roko čez hlače drgnil po spolovilu. Zakaj ni nemudoma zapustila ordinacije, je žrtev spolnega napada opravičevala z zares hudimi bolečinami in obljubo zdravnika, da tega več ne bo počel.

Medtem ko se je obtoženi zobozdravnik trudil izpuliti boleči zob, je pacientka mižala, da bi lažje prenašala bolečino. Toda zobozdravnik naj bi to izkoristil, pacientko prijel za roko in ji v roke potisnil svoje splovilo. Pacientka naj bi se prestrašila, zobozdravnik pa naj bi iz njenih ust izvlekel zob. Vsa šokirana nad nadlegovanjem je želela zbežati iz ordinacije. Še preden ji je to uspelo, naj bi jo bil zobozdravnik prijel za boke, jo prislonil na svoje otrdelo splovilo in jo potisnil ob umivalnik. Vse skupaj pa pospremil z besedami, naj vendar sleče hlače. Danes 33-letni Mariborčanki se je uspelo iztrgati iz robustnega zobozdravnikovega prijema in je pobegnila na hodnik. Tam naj bi zobozdravnik zanjo zakričal, da naj se oglasi v petek in da »bosta končala, kar sta začela«.


Sestro naj bi posilil


O travmatičnem dogodku je Mariborčanka s tekstovnim sporočilom obvestila svojo sestro dvojčico, naslednji dan pa se zaupala še znancu. Ta ji je svetoval, naj vse skupaj prijavi policiji, kar je tudi storila. Med preiskavo na sodišču pa se ni zlomila oškodovanka, ampak njena sestra dvojčica, ki je v solzah priznala, da se je njej pri istem zobozdravniku zgodilo enako, s tem da naj bi jo zobozdravnik celo posilil. Slednje je šokiralo preiskovalce, ki so tudi za posilstvo uvedli postopek, a je zaenkrat v fazi preiskave.

Čeprav bi se moralo začeti sojenje, pa je zobozdravnik po naših podatkih še vedno zaposlen v zdravstvenem domu Adolfa Drolca. Šele pred dnevi naj bi odgovorni v največjem mariborskem zdravstvenem domu zoper zdravnika uvedli interni nadzor. Zakaj vodilni doslej niso ukrepali, bodo verjetno morali pojasniti. Izgovora, da za zadevo niso vedeli, tokrat ne bodo mogli uporabiti, saj jih je že lani z očitki soočila odvetnica obeh žrtev. V tem času naj bi menda celo napredoval, čeprav zoper njega tečeta dva postopka – predkazenski za posilstvo in kazenski za spolno nadlegovanje.