Ni ropal, v glavi je imel domnevno posilstvo

Župnik Boštjan Modic je bil tako hudo pretepen, da ga ni prepoznal niti iphone s sistemom za prepoznavo obraza.
Fotografija: Tomaž Sovič je priznal, da je župnika pretepel, a po mnenju zagovornika Andreja Žabjeka je to storil v izjemnih okoliščinah. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Tomaž Sovič je priznal, da je župnika pretepel, a po mnenju zagovornika Andreja Žabjeka je to storil v izjemnih okoliščinah. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Na eno leto zapora je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen Tomaž Sovič, ki se je 2. aprila znesel nad župnikom Boštjanom Modicem v Starem trgu pri Ložu. Čeprav so Soviču sprva očitali kaznivo dejanje ropa, se je po izvedenem sodnem postopku tudi tožilstvo strinjalo, da so bili Sovičevi motivi povsem drugačni, in mu po spremenjeni obtožbi očitalo nasilništvo.

Sovič obiska pri župniku od vsega začetka ni zanikal – kar bi sicer težko storil, saj je na kraju pustil tudi svojo biološko sled –, vendar je zatrdil, da je k njemu odšel, ker naj bi tri leta prej Modic posilil njegovo partnerico, ki se je k njemu odšla dogovarjat o krstu otroka. O tem je na sodišču spregovorila tudi ona. Dejala je, da je župnika spoznala več let prej, ko jim je posodil denar za najemnino. Tistega dne leta 2015 se je pripeljala do njega in župnik ji je odprl v le spodnjih hlačah. Zvlekel naj bi jo v spalnico in posilil. »Jaz lahko povem vse, kar mi je ta človek storil,« je na sodišču dejala priča, ki je ves čas neutolažljivo jokala. A ji je sodnik dejal, da to za ta postopek ne bo potrebno.



Obtoženčeva partnerica je domnevnega posiljevalca policiji prijavila šele nekaj dni zatem, ko so prijeli njenega partnerja. A po dejanju je že leta 2015 klicala na nadškofijo, kjer so ji po njenih besedah dejali, da se je Modic za dejanje pokesal, a da naj o zadevi ne obvešča nikogar, sicer se za njo ne bo dobro končalo.

Zaradi vsega skupaj je, kot je še med drugim na sodišču povedala včeraj, začela jemati antidepresive, zaradi katerih ni skrbela za otroke in je vsak dan spala do treh popoldne, o posilstvu pa je povedala le svoji materi. Po dogodku se je vsak večer sprla s partnerjem, ki je med zaslišanjem tudi sam povedal, da je zaradi nesoglasij zadnja tri leta spal več na železniški postaji in v parku kot doma. »Hotela sem biti sama, ko se me je dotaknil, sem se kar stresla,« je še dejala med drugim. V začetku aprila letos pa je o posilstvu Soviču povedala tašča in ta se je še istega dne odpravil do Modica.


Župnik zaradi hude sramote molči


Kot smo poročali, je Modic povedal, da je tistega večera na vratih pozvonil neznanec in mu natvezil, da potrebuje denar za prevoz, ker se je sprl s prijatelji. Njegovi zgodbi ni verjel in ga je hotel odsloviti, zatem ga je moški napadel. Silovito naj bi ga pretepel in ga med napadom tudi davil, da je že mislil, da je konec z njim. Kasneje je dodal, da ga je tako hudo pretepel, »da ga ni prepoznal niti njegov iphone, ki ima sistem za odklepanje telefona s prepoznavo obraza«. Napadalec je vseskozi omenjal nekaj, kar naj bi župnik storil, zaradi česar mora zdaj za kazen plačati, in od njega zahteval denar. Skupaj mu je izročil 160 evrov.

Na policijo je Modic odšel šele naslednjega jutra. Tedaj se mu je po njegovih besedah začelo dozdevati, da bi neznanec lahko bil povezan z žensko, ki ga je že prej večkrat prosila za denar oziroma ga celo izsiljevala, skupaj naj bi ji izročil okrog 2000 evrov. Začelo se je že pred desetimi leti, pri njem pa se je oglasila vsaki dve ali tri leta, nazadnje marca 2015. Takrat se je zvečer pripeljala z avtom in ga prosila za denar, sedela pa sta zunaj pri skednju. Tako naj bi se pregovarjala, ker ji denarja najprej ni hotel dati – dejal naj bi ji, da bo s tem enkrat treba prenehati – a je na koncu le popustil, izročil naj bi ji 500 evrov. »Potem ko ste ji dali denar, je odšla?« je zanimalo sodnika. »Ne,« je odvrnil Modic, nato pa na naslednje vprašanje, kaj se je torej zgodilo, ni hotel odgovoriti. »Ne bom odgovarjal na to vprašanje, ker bi se s tem spravil v hudo sramoto ali kaj drugega,« je le še dejal po desetih ali dvajsetih sekundah molka. Ob nadaljnjih vprašanjih je med drugim še povedal, da o krstu otrok takrat sploh ni bilo govora.

Sovičeva partnerica je včeraj na sodišču sicer zanikala, da bi od župnika vzela denar, čeprav naj bi ji po posilstvu, ko jo je odslovil, sam ponudil 80 evrov, vendar jih je pustila pred vrati.


Dejanje storjeno v izjemnih okoliščinah


Sovičev zagovornik, odvetnik Andrej Žabjek, v končnem govoru ni ugovarjal tožilstvu, da je kaznivo dejanje nasilništva Soviču res dokazano. A je ob tem opozoril, da je Modic vse skupaj hotel prikazati kot rop, da bi se izognil grožnjam obtoženega, da bo domnevno posilstvo razkril njegovim faranom v cerkvi. »Pri odmeri kazni naj sodišče upošteva, zakaj je Sovič šel tja. Da bi se soočil z njim glede tega, kar je storil njegovi partnerici,« je dejal med drugim in dodal, da je bilo to dejanje storjeno v izjemnih okoliščinah, zaradi česar bi morali Soviču dati še eno priložnost in izreči novo pogojno obsodbo.

A tožilka Petra Lavrič je za obtoženega zahtevala zapor in v končni besedi med drugim poudarila, da je bil Sovič že obsojen zaradi nasilja v družini, in to prav nad svojo partnerico, in nasilništva, v tem primeru je bila oškodovanka njegova mati. Ker je zadnje dejanje storil med preizkusno dobo, je zato tudi predlagala preklic pogojne obsodbe desetih mesecev zapora.
Sodnik je kaznovalnemu predlogu tožilstva sledil in obtoženemu izrekel eno leto zapora, ni pa se odločil za preklic pogojne obsodbe. Senat je namreč upošteval, da je ob prvem nasilju nad materjo izgubil službo, tokrat pa se je odzval na to, kar mu je povedala njegova partnerica glede domnevnega posilstva. Je pa senat ocenil, da je župniku res vzel 160 evrov, ki mu jih mora vrniti. Do pravnomočnosti sodbe Sovič ostaja v priporu.

Glede tega, kar naj bi storil Modic, torej, ali je šlo res za kaznivo dejanje oziroma le za »hudo sramoto« in izsiljevanje, pa bo v ločenem postopku, če bo do njega prišlo, odločalo sodišče.