Zaradi plazu v Pologu od sveta odrezana še oče in sin

Lokalni cesti med Zatolminom proti planini Polog ter Tolminska korita–Čadrg sta do nadaljnjega zaprti.
Fotografija: Bager, s katerim so čistili brežino, je plaz porinil s ceste in se je po prevračanju po strmem pobočju zaustavil kakšnih 200 metrov niže. FOTO: Gorska reševalna zveza
Odpri galerijo
Bager, s katerim so čistili brežino, je plaz porinil s ceste in se je po prevračanju po strmem pobočju zaustavil kakšnih 200 metrov niže. FOTO: Gorska reševalna zveza

Plaz, ki se je v ponedeljek sprožil nad cesto v dolino Polog na Tolminskem in terjal eno življenje, si je danes ogledal geolog. Ocenjuje, da gre za okrog 10.000 kubičnih metrov materiala, sanacija pa bo trajala več mesecev. Geolog Jože Janež je danes povedal, da se je plaz sprožil naravno.

Sanacijo oziroma odkop materiala bo treba izvesti od zgoraj navzdol, kar pomeni, da bo cesta v dolino Polog zaprta več mesecev. Kakor je dejal, je trenutno najbolj ogrožena restavracija na vhodu v Tolminska korita, ki jo bodo predvidoma zaščitili z lovilno-podajno ograjo v dolžini sto metrov. Ta naj bi preprečila, da se kakšna večja skala skotali do vhoda v korita. V ponedeljek se je sicer na parkirišče pred vhodom v Tolminska korita zakotalila velika skala.

Šele ko bo ograja postavljena, se bodo lahko lotili čiščenja skalnega podora. V njem je nekaj velikih blokov, ki se še lahko sprožijo proti dolini, je dejal Janež. Višje v pobočju ni novih razpok in ne pričakuje, da bi se plaž širil naprej, je pa že v tem trenutku sproščenega precej materiala, ki je potencialno nevaren, je dodal.

Sin in oče odrezana od sveta

Gorski reševalci in policisti so vzpostavili stik s prebivalcema domačije, ki po plazu ni dostopna po cesti. V dolini Polog sta namreč stalno naseljena oče in sin, ki skrbita za govedorejsko kmetijo. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj, je plaz prekinil njuno povezavo s svetom, dostop je možen le po pešpoti iz Zatolmina. Ponudili so jima nadomestno nastanitev, vendar zaradi živali še ni jasno, ali jo bosta sprejela.

Plaz usoden za domačina

Včerajšnji plaz nad lokalno cesto iz Zatolmina proti planini Polog v občini Tolmin je bil usoden za moškega, ki je zlagal drva. Kot so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica, je plaz v celoti porušil tudi bližnji leseni objekt in skladovnico drv v neposredni bližini ter 66-letnega moškega.

Slabo uro po usodnem plazu so ga gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Tolmin, policisti PP Tolmin, pripadniki civilne zaščite in reševalci NMP ZD Tolmin našli zasutega pod skladovnico drv, ki so ležala na robu plazu ob cesti, vendar omenjeni moški ni kazal znakov življenja, smrt so kasneje potrdili zdravniki.

O tragični nesreči je policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe in delovnega inšpektorja, ki si je ogledal kraj tragičnega dogodka. Novogoriški kriminalisti z ogledom in z zbiranjem obvestil niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Omenjena lokalna cesta med Zatolminom proti planini Polog je do nadaljnjega zaprta, prav tako je zaradi nevarnosti padajočega kamenja oz. nevarnosti dodatne sprožitve plazu zaprta cesta Tolminska korita–Čadrg.

FOTO: PU Nova Gorica
FOTO: PU Nova Gorica

Voznik pravočasno zaznal premikanje

Po doslej znanih informacijah je bila nekaj minut pred 11. uro policija obveščena, da se je nad lokalno cesto iz Zatolmina proti planini Polog sprožil večji plaz. 26-letni voznik bagra in voznik tovornega vozila sta tik pred nesrečo čistila cesto oziroma odvažala večjo količino kamnitega materiala s podora ob vozišču. Pred dobrima dvema tednoma se je namreč s kamnite brežine na omenjenem območju odlomila večja skala in navzdol je zgrmelo več kubičnih metrov manjšega kamnitega materiala. Vzdrževalci ceste so večjo skalo takrat razbili z delovnim strojem in kamniti material odložili ob vozišču ter tako omogočili prevoznost ceste.

Med včerajšnjim izvajanjem del oziroma okoli 10.50 pa se je sprožil večji plaz, ki se je odtrgal s strme brežine približno sto metrov nad cesto. Voznik tovornjaka je pravočasno zaznal premikanje brežine in sunkovito zapeljal v smeri planine Polog in se izognil, da bi plaz odnesel vozilo s ceste; del plazu je sicer zadel zadnji del tovornjaka in ga poškodoval.

Plaz pa je zadel tudi delovni stroj in ga prevrnil po brežini pod cesto, kjer se je po približno stotih metrih prevračanja po strmi brežini ustavilo ob bližnjih drevesih. Med prevračanjem je iz kabine bagra padel voznik in se lažje poškodoval. Kasneje je poiskal zdravniško pomoč v ZD Tolmin, kjer je bil po nudeni zdravniški oskrbi odpuščen v domačo nego.