Pri Tolminskih koritih zemeljski plaz usoden za enega človeka

Delavcu se je uspelo rešiti, je lažje poškodovan, za drugega moškega je bil plaz usoden.
Fotografija: Cesti v Polog in Čadrg sta zaprti. FOTO: Darjo Bozja 
Odpri galerijo
Cesti v Polog in Čadrg sta zaprti. FOTO: Darjo Bozja 

Na območju Tolminskih korit se je danes dopoldne utrgal plaz in zasul dva človeka. Po poročanju MMC se je skalni podor sprožil, medtem ko so delavci urejali brežino reke Tolminke na območju, kjer se je skalni podor sicer zgodil že pred dnevi.

Kot je za Delo povedal vodja intervencije Miha Vencelj, sicer vodja strokovne službe v Gasilski zvezi (GZ) Tolmin, je splazelo najmanj tisoč kubičnih metrov materiala: »Plaz se je utrgal nad deloviščem in ogrozil dva človeka. Enemu se je uspelo rešiti, je lažje poškodovan, za drugega je bil plaz usoden.«

Med podorom se je odtrgala tudi skalna gmota v velikosti okoli štirih kubičnih metrov, ki se je zvalila okoli sto metrov navzdol in se nato ustavila na parkirišču ob vstopni točki v Tolminska korita. Pri tem sicer po navedbah policije ni bil poškodovan nihče, poroča MMC.

Gasilci so, kot je še dodal Vencelj, intervencijo zaključili, ogled kraja dogodka zdaj opravljajo še druge strokovne službe. 

Na Policijski upravi (PU) Nova Gorica so vest o nesreči prejeli nekaj minut pred 11. uro dopoldne. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, »je dela na omenjenem območju izvajal delavec s kopačem, med izvajanjem del pa se je sprožil plaz. Delavcu se je uspelo pravočasno rešiti iz omenjenega delovnega stroja, plaz pa je zasul moškega, ki je bil v bližini. Kasneje so ga reševalci našli in izvlekli izpod plazu, vendar moški ni kazal znakov življenja. Njegovo smrt je potrdil zdravnik ZD Tolmin.«

Gorski reševalci so sporočili, da občanu iz Zatolmina ni bilo več pomoči. Kot so zapisali je bager, s katerim so izvajali čiščenje brežine, plaz porinil s ceste in se je po prevračanju po strmem pobočju zaustavil približno dvesto metrov nižje. Voznik bagra je nesrečo preživel, saj ga je med prevračanjem vrglo iz kabine. 

Reševalci so pomagali  tudi občanoma, ki sta ostala ujeta na drugi strani plazu in ju prepeljali do Tolmina.

Zaprt dostop do Tolminskih korit

Na občini Tolmin so na družbenem omrežju facebook zapisali, da sta »zaradi zemeljskega plazu v pobočju nad lokalnima cestama Zatolmin–Polog in Zatolmin–Čadrg obstaja velika nevarnost nadaljnjega padanja kamenja in drsenja zemljine, cesti sta po odredbi poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Mihe Venclja do preklica zaprti za ves promet. S tem je zaprt tudi dostop do turistične točke Tolminska korita.«

11. januarja se je na lokalni cesti med Zatolminom in Čadrgom utrgala ogromna skala in odnesla večji del cestišča na dobrih deset metrov dolgem odseku. V naslednjih dneh so na tem delu odstranjevali naneseni material s cestišča, nato pa se je izvajalec lotil širjenja ceste. 

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem in tudi ena najbolje obiskanih.