Škode za več kot milijon evrov

Zagorelo je v podjetjih Treves in Riko Hiše v naselju Bič ter na območju Ribnice. Kriminalisti že na delu.
Fotografija: Ponoči je v naselju Bič v občini Trebnje zagorelo v objektu podjetja Treves. FOTO: PGD Trebnje
Odpri galerijo
Ponoči je v naselju Bič v občini Trebnje zagorelo v objektu podjetja Treves. FOTO: PGD Trebnje

V nočnih urah sta zagorela objekta dveh podjetij. V naselju Bič v občini Trebnje je zagorelo v objektu podjetja Treves, na območju Ribnice pa v enem od objektov podjetja Riko Hiše, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje.

Oba požara sta zdaj že pogašena, na pogorišču pa so že kriminalisti in druge službe.

Obsežen požar v podjetju Treves, ki je v večinski francoski lasti, so gasilci večinoma omejili, žarišča požara naj bi pogasili predvidoma do poldneva, je povedal namestnik poveljnika trebanjskih gasilcev Blaž Vozel. Po prvih podatkih gmotna škoda presega milijon evrov.

Na terenu so gasilci Gasilske zveze Trebnje in druge službe. Po Vozlovih podatkih je požar zajel proizvodne in pisarniške prostore tovarne notranje opreme za vozila, koliko je pogorelo, pa je za zdaj težko oceniti.

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto se bodo ugotavljanja vzrokov za požar lotili, ko bo stanje na požarišču to dovoljevalo. Sicer pa je policija na terenu in je sodelovala pri evakuaciji ljudi ter zavarovanju območja.
 

Na delu več kot 60 gasilcev


Po podatkih novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je zagorelo davi nekaj po tretji uri. Aktivirali so celotno trebanjsko gasilsko zvezo. Na kraju je približno 60 gasilcev. Požar je zajel celoten objekt, del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorelo.Na tem delu se je porušila tudi streha objekta. Ogrožen je bil tudi plinohram, ki so ga gasilci uspešno zavarovali. Zaradi požara in dima so evakuirali bližnje prebivalce.

Na kraju požara so policija, inšpektor za okolje in prostor ter inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Civilna zaščita občine Trebnje je gasilce oskrbela z vodo. Dežurni delavci Komunale Trebnje so dostavili vreče peska za posip poledenelega cestišča. Za pomoč so aktivirali tudi prostovoljna gasilska društva Mirna, Šentrupert in Mokronog.

Z novomeške policijske uprave so sporočili, da je lokalna cesta Bič–Veliki Gaber pri Biču popolnoma zaprta, obvoz je po regionalni cesti. Takoj ko bodo razmere na požarišču to dopuščale, bo ogledna skupina sektorja kriminalistične policije začela ogled. Kriminalisti bodo ugotavljali vzrok za nastanek požara in druge okoliščine. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Direktor Trevesa Andrej Baškovič je medijem povedal, da požar še ni pogašen in da so na njegovem območju še vedno posamezna žarišča. Kolikšna škoda je nastala, še ni mogel oceniti.

Kje je zagorelo, še ne vedo. Po njegovih besedah se je požar hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

Trevesovi kupci pa so sicer Revoz, Magna, Jaguar in Fiat. Zaposlenih imajo nekaj več kot sto. V objektu je bil ob požaru eden, tako da med zaposlenimi in tudi med gasilci ni poškodovanih.

Podjetje Treves na Biču sicer deluje od leta 2005. Njegov ustanovitelj je globalno uspešno podjetje Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je globalna družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.
 

Zagorela silos in ostrešje


Prav tako danes ponoči je v podjetju Riko Hiše zagorelo v silosu za žagovino. Ogenj se je razširil na filtre in ostrešje velikosti 12 krat 10 metrov. Požar so pogasili gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Ribnica, Dolenja vas, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica. Zgorela sta silos in ostrešje objekta.

Po podatkih PU Ljubljana so jih nekaj pred drugo uro obvestili o požaru na poslovnem objektu v Ribnici. Ugotovili so, da je zagorelo ostrešje objekta.

Gasilci so požar dlje časa gasili, policisti pa bodo tekom današnjega dne takoj po vzpostavitvi pogojev za varno delo opravili ogled kraja požara.

Po doslej znanih podatkih ne kaže na namerno kaznivo dejanje. O vseh ugotovljenih okoliščinah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.