Policisti zaplenili novo drogo kratom

Januarske spremembe in dopolnitve k razvrstitvi prepovedanih drog so na seznam uvrstile kratom.
Fotografija: Prepovedane izdelke so v eni od spletnih trgovin prodajali še včeraj.
Odpri galerijo
Prepovedane izdelke so v eni od spletnih trgovin prodajali še včeraj.

Laško – Nevsakdanja novica je tokrat prišla s celjske policijske uprave: tamkajšnja predstavnica za stike z javnostmi Milena Trbulin je namreč javnost obvestila, da so v hišni preiskavi na območju Laškega zasegli okoli tri kilograme rastline Mitragyna cpeciosa, zimzelenega azijskega drevesa, ki spada med prepovedane substance in ga – tako drevo, kot mamilo – bolj poznajo pod (tajskim) imenom kratom.

Kratom je znan po svojih listih, ki vsebujejo alkaloide, in ima učinke, podobne opijatom; najpomembnejša snov v kratomu naj bi bil po zagotovilih enega slovenskih prodajalcev mitraginin. Kratom naj bi v Aziji uporabljali tradicionalno, pri nas pa se je pojavil v zadnjih letih. Prodajalci mu pripisujejo učinke »zdravila za stimulacijo,« deloval naj bi tudi »kot analgetik, kot nadomestek pri odvzemu opiatov ali heroina« in celo blagodejno vplival na spolnost kot »afrodiziak«. Učinki mamila bi naj bili pri majhnih odmerkih med spodbudnim in sproščujočim, reakcije na večje odmerke pa naj bi povzročale »mehko, oslabelo fizično in duševno senzacijo, skupaj z evforičnimi občutki.« Uživajo ga ponavadi v obliki prahu tako, da odmerek (od pol do enega grama prahu) zaradi grenkega okusa pomešajo z jogurtom ali kakšno sladko snovjo, za večji učinek so priporočali zaužitje na prazen želodec.

V hišni preiskavi v okolici Laškega so 23-letnemu prodajalcu zasegli isto substanco, ki jo je nedavno v malem oglasu prek spletnega mesta Bolha.com prodajal nekdo, doma prav iz Laškega. »Prodam kratom 100 gramov, trenutno imam na voljo dve vrsti: green maeng da in green malay,« je pisal oglaševalec v dveh zdaj že umaknjenih malih oglasih, ter zapisal še, da ima na zalogi nove vrste: »red thai, pontianak, red horn in white borneo.« Za sto gramov kratoma je Laščan sprva hotel 25 evrov, nato je v akcijski ponudbi ceno za dva evra še znižal; slabi trije kilogrami kratoma so torej vredni nekaj manj kot 700 evrov. Akcija pa je očitno pritegnila reakcijo policistov, ki bodo 23-letnika (ki so mu ob kratomu zasegli še manjšo količino indijske konoplje) ovadili zaradi prometa z mamili. Toda Laščan še zdaleč ni edini prodajalec te nove prepovedane droge pri nas.

Kratom oziroma Mitragyna speciosa je na seznamu prepovedanih drog šele od januarja letos, ko so med spremembe in dopolnitve k razvrstitvi prepovedanih drog pod zaporedno številko 258 dodali kratom, in to celo rastlino. Spremembe zakonodaje pa očitno niso opazili povsod: tako je bilo še včeraj mogoče najti spletno prodajalno, v kateri so ponujali 13 vrst kratoma različnih barv in iz različnih dežel; 11 izmed teh so imeli na zalogi: od malezijskega zelenega, prek bornejskega rdečega, do tajskega maenga – vse je bilo dosegljivo na razdalji enega klika. Po tem, ko smo poklicali v trgovino in so nam potrdili, da še vedno prodajajo kratom, smo jih vprašali, ali sploh vedo, da je kratom po novem med prepovedanimi drogami. Povedali so, da so novo razvrstitev spregledali, kratom pa so umaknili iz spletne ponudbe še med nastajanjem tega članka.

Več iz te teme: